Index Vakbarát Hírportál

Matolcsy György a Fudan Egyetem tiszteletbeli professzora lett

2024. május 27., hétfő 13:24

Matolcsy György jegybankelnök is meghívást kapott az idén 10. alkalommal megrendezett Tsinghua PBCSF Global Finance Forumra, ahol az innovatív és krízisálló globális pénzügyi rendszer jövőjét, a globális gazdasági fejlődés aktualitásait és a geopolitikai kihívásokat vitatták meg a világ vezető pénzügyi szakemberei – írta a Magyar Nemzeti Bank. Az eseményt megelőzően a Fudan Egyetem rektora ünnepélyesen átadta a jegybank elnökének az egyetem tiszteletbeli professzorának való kinevezését.

A Tsinghua Egyetem PBC School of Finance (PBCSF) a Reinventing Bretton Woods Bizottsággal (RBWC) és az Academy of Contemporary China and World Studies (ACCWS) együttműködve adott otthont a 2024 Tsinghua PBCSF Globális Pénzügyi Fórum – 80 évvel Bretton Woods után elnevezésű konferenciának. Matolcsy György jegybankelnök a globális pénzügyi stabilitásra gyakorolt hatások gazdasági széttagoltságának mérséklése és megelőzése témájú panelbeszélgetésen vett részt.

A jegybank közleménye szerint a nemzetközi konferencia fókuszában a gazdasági és pénzügyi területek főbb kérdései, a kínai pénzügyi nyitás és a globális gazdasági fejlődés aktualitásai és a geopolitikai kihívások álltak. Matolcsy György jegybankelnök a panelbeszélgetésen kifejtette,

A jegybankelnök kiemelte: tanulni kell a gazdasági és pénzügyi ciklusok mintázataiból, és ezeket a tanulságokat összegezve a globális monetáris rendszert újra kell tervezni, hogy biztosítsa a globális pénzügyi stabilitást, mivel a pénzügyi rendszer az alapja mindenfajta átmenetnek.

Új nemzetközi gazdasági rend kialakulása

Matolcsy György hangsúlyozta, hogy a zöld- és a digitális átállás egymásba fonódó szerkezeti változások, amelyek új megközelítéseket igényelnek, a fenntartható pénzügyek elvezetnek az új fenntartható világrendhez.

A jegybank tájékoztatása szerint Matolcsy György mellett a fórumon előadóként a világ számos országából érkezett gazdasági, pénzügyi és monetáris politikai szakember, olyanok, mint a kínai jegybank alelnöke, a kínai pénzügyminiszer helyettes, valamint a kínai jegybank és az IMF korábbi alelnöke. Az MNB kiemelte:

a konferencia elsődleges célja volt, hogy megvitassák a jelenlegi globális gazdasági és pénzügyi helyzet kihívásait, melyek előrevetíthetik egy új nemzetközi gazdasági rend kialakulásának lehetőségét.

A kínai program alatt Matolcsy György találkozott a Fudan Egyetem rektorával, aki átadta a tiszteletbeli professzori kinevezést a jegybank elnökének. A fórumot követően Matolcsy György kínai jegybanki vezetőkkel és szakemberekkel folytatott eszmecserét – olvasható a jegybank közleményében.

(Borítókép: Matolcsy György 2019. február 26-án. Fotó: Bődey János / Index)

Rovatok