Index Vakbarát Hírportál

Meghallgatta Horváthot a rendőrség

2013. december 4., szerda 17:09

Ma délután kihallgatta a rendőrség is Horváth Andrást, a kitálaló volt navost. A feljelentése óta 4 hét telt el, ez az első érdemi lépés a rendőrség részéről.

A rendőrség képviselőjével több mint két órán keresztül végigmentek azon, hogy Horváth pontosan milyen feladatokat végzett az adóhatóságnál, illetve feljelentésben szereplő részletes hivatali visszaéléseken. Horváth megkeresésünkre elmondta, hogy felkészült nyomozóval tárgyalt, a helyben felmerülő kérdések által a feljelentéshez számos kiegészítést tett még nevekkel.

Az ex-navos feljelentésében konkrét személy- és cégnevek szerepelnek, és ha sikerült elég megalapozott bizonyítékot összegyűjtenie, akkor napokon belül, de legkésőbb jövő hét közepéig el kéne indulnia a nyomozásnak.

Zöld mappában az egész NAV-botrány
Csak a vizsgálóbizottságnak lenne elég jogköre érdemben vizsgálni

Horváth korábbi állításai szerint nagyon bízott abban, hogy a kormányváltással felelősségre vonják a NAV-on belüli törvénysértőket. Ám szerinte a kormány hiába ismerte részletesen a nagymértékű áfacsalásokat, hagytak mindent a régi módi szerint menni.

Most kiállt a nyilvánosság elé, és feljelentést tett, ami kapcsán az LMP és Ángyán József parlamenti vizsgálóbizottságot próbált összehívni, aminek elég jogköre lett volna a NAV ilyen ügyeinek alapos kivizsgálásához. A Fidesz és az MSZP viszont összefogva azonnal leszavazta a kérelmet. Varga Mihály gazdasági miniszter később hozzátette, hogy adótisztviselő ne politizáljon.

Emellett jelentkezett a NAV Kiemelt Ügyek Adóigazgatóságának egy volt vezetője is, aki hasonló vádakkal támadta az adóhatóságot, annyival kiegészítve, hogy szerinte az elmúlt években tudatosan gyengítették a NAV ellenőrző-képességét. A kormány ezt "sértett volt dolgozók nyilvános vádaskodásának" ítélte mindössze, ami egyébként "árt az országnak és az adómorálnak". 

A NAV eközben egy hétvége alatt átvilágította a teljes szervezetét, mindent teljesen rendben lévőnek talált, majd kétszer feljelentette Horváthot, először rágalmazásért, majd jogosulatlan adatkezelésért. Az ÁSZ pedig gyorsan bejelentette, hogy ők "nem tűzoltóság", "nem szirénáznak", ezért nem fognak semmi külön vizsgálatot végezni. 

Rovatok