Index Vakbarát Hírportál

Kovács: Nem a kormány feladata, hogy számításokat végezzen

2014. december 9., kedd 12:10

Nem a kormány feladata, hogy számításokat végezzen arról, hogy hány nagy boltnak kell költöznie, vagy hogy hány embert fognak kirúgni a szabályozás miatt

– mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő annak kapcsán, hogy épp elfogadták a nagy külföldi boltláncokat büntető legújabb törvényeinket.   

„Ezt majd az érintettek kiszámolják” – tett frappánsan pontot a kormányzati döntés-előkészítés minőségét és motivációját firtató kérdésre.

Kinek jön jól?

Az elfogadott értékesítési szankció azokat az üzleteket érinti, amelyek nettó árbevételének több mint fele napi fogyasztási cikk kiskereskedelmi értékesítéséből ered, két egymást követő üzleti évben elért nettó árbevétele pedig eléri az 50-50 milliárd forintot, de a mérleg szerinti eredménye mindkét esetben nulla vagy negatív.

Mint arról korábban beszámoltunk, a 2012-es és 2013-as eredmények alapján az Aldi, az Auchan, a Metro és a Spar kiesne a versenyből, a Tesco és a Lidl épp hogy túlélne, egyedül a Pennyt nem érintené durván az új szabály. A túlélés érdekében a hipermarketeknek valószínűleg meg kéne emelniük az áraikat, ami a magyar hátterű láncoknak (CBA, Reál és Coop) kedvezne.

Betiltották még a világörökséginek számító területeken a 400 négyzetmétresnél nagyobb boltokat is. A fővárosban például ez jelenleg a Duna-partot és a budai Várnegyedet, valamint az Andrássy út környékét érinti. 

Nem piactorzító, mert „mindenkire egyformán vonatkozik”

Kovács tudta fokozni, szerinte a kisebb versenytől nem lesz élelmiszerár-növekedés.  Ráadásul pedig „nem is csak az ár a legfontosabb szempont”, mert „a magyaroknak nem érdeke, hogy alacsony minőségű termékhez jussanak hozzá dömpingáron”. Azt is kijelentette hogy nem is piactorzító a szabályozás, „mert mindenkire egyformán vonatkozik”.

Ő úgy foglalná össze a szabályozást, hogy „a tisztességesen beruházó élelmiszerláncoknak nem lesz mitől tartania”, csak „akiknek most indokolatlan piaci fölényt sikerült kialakítania”.

Napról napra bizonyosodik be, hogy nincs intézményesült korrupció a kormányban, és azt se felejtsük el, hogy a magyar bűnüldöző szervek is teszik a dolgukat, mondta még el a kormányszóvivő a korrupció miatti kitiltási botrányról. 

Rovatok