Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály befektetési tanácsot ad

2015. március 17., kedd 13:58

Kihasználva azt, hogy a brókerbotrányok miatt elbizonytalanodtak a brókercégekben és a kockázatosabb befektetésekben azok, akiknek egyáltalán van befektetni való pénzük, Varga Mihály bemondta a tutit:

A legbiztonságosabb megtakarítás az állampapír, amit az állam garantál.

A nemzetgazdasági miniszter Barcza Györggyel, az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatójával közösen tartott sajtótájékoztatóján igyekezett az állam malmára hajtani a vizet, amiről az MTI tudósított. Varga szerint az államkötvények kamatai versenyképesek, hiszen a

Ráadásul ehhez a tuti befektetéshez még brókercég sem kell, azt a Magyar Államkincstárnál is meg lehet vásárolni.

Barcza György mindehhez hozzátette, hogy a lakosság veszi is a kötvényeket, a megújítási arány (vagyis aki a papír lejárata után újra vesz) 70-80 százalékos. Február végén 2500 milliárd forintnyi államkötvény volt a lakosságnál, ebből a legtöbb (1105 milliárd forintnyi) egy éves lejáratú kincstárjegy volt, PMÁK-ból 589 milliárdnyi volt kisbefektetőknél.

Barcza azt is elmondta, hogy az elmúlt időszakban csökkentek az állampapírok hozamai, ezért az államnak 1300 milliárd helyett 1150 milliárd forintot kell éves kamatkiadásokra költenie, ezért 150 milliárddal nagyobb a költségvetés mozgástere.

Rovatok