Index Vakbarát Hírportál

50 ezer hektoliter hamis bort fogtak

2015. augusztus 4., kedd 14:50

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter július 18-án az M1-en bejelentette: 50 ezer hektoliter, a gyanú szerint cukrozott, hamisított olasz bort zároltatott, amelyek le is kerültek az üzletek polcairól. Az ügyet az olasz és a magyar hatóságok is vizsgálják, a további intézkedésig az érintett három olasz exportőr bora nem kerülhet forgalomba.

Ha a vizsgálatok során bebizonyosodik, hogy az olasz cég tiltott eszközöket használt a borok előállításához, az importőrök bírságra számíthatnak, és a borok megsemmisítésének költsége is őket terheli. Az ügy kirobbanása óta további két olasz cég ellen indult eljárás Olaszországban. 

Az ügy előzménye, hogy Olaszországban az egyik legnagyobb borászat, a Cantine Brusa készletének egy részét az olasz hatóságok zárolták, és adócsalás miatt eljárást indítottak a cég ellen.

Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elnöke szerint az első érintett borászat 350 ezer hektoliter bora, a második cég 170 ezer, illetve a harmadik 150 ezer hektoliternyi bora érintett az ügyben. Magyarországra a teljes olasz borimport idén 100 ezer hektoliter volt az első félévben. A HNT-nek pontos információja arról nincs, hogy a Magyarországra behozott mennyiségből mennyi származhat ezektől a cégektől.

Rovatok