Index Vakbarát Hírportál

Kamudiákok jártak a művészsuliba

2016. január 4., hétfő 10:31

A NAV pénzügyi nyomozói által beszerzett bizonyítékok alapján 311 fantomdiákot jelentett be egy szabolcsi székhelyű alapítványi művészeti iskola, ami a megyében több helyen is működtetett telephelyet. Az iskola fenntartója több mint 30 millió forintot tett zsebre jogosulatlanul - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményéből.

A beiratkozáshoz nyereményjátékot hirdettek, televíziót ígértek a toborzásnál. Így szerezték meg a diákok személyes adatait. A NAV pénzügyi nyomozói az iskola naplójában és egyéb dokumentációjában olyan bejegyzéseket találtak, amelyekkel az elkövetők valószerűnek álcázták a csalást: például osztályozták a nem létező diákokat.

Az ügyben a NAV észak-alföldi pénzügyi nyomozói költségvetési csalás és magánokirat hamisítás miatt folytattak nyomozást. Harminchat gyanúsítottat kihallgattak, és zárolták az iskola bankszámláját. A gyanúsítottak között igazgatók, gazdasági vezetők és tanárok szerepelnek. A nyomozók nyomozás iratait vádemelési javaslattal küldik meg a Nyíregyházi Járási Ügyészségnek. Az elkövetőket kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja a bíróság.

Rovatok