Index Vakbarát Hírportál

Kicsapták a román NAV vezetőjét

2016. február 11., csütörtök 16:09

Leváltották a román adóhatóság vezetőjét, Gelu Diaconu-t, írja az MTI. Ehhez az is elég volt, hogy helyi korrupcióellenes hivatal megvádolja, hogy jogtalan szerzett meg és használt fel pénzeket. 

Dacian Ciolos román miniszterelnöknek ennyi elég is volt rögtön bemondta, hogy Diaconunak távoznia kell, mert az adóhatóságnak meg kell őriznie hitelességét. Előtte szerdán pedig a pénzügyminiszter is gyorsan bemondta, hogy kész, Diaconunak a vád miatt is mennie kell. Diaconu ártatlannak mondta magát. 

Múlt héten a legfőbb ügyészt távolították el egész hasonló módon, ott az volt a baj, hogy a hivatal szerint az ügyész jogtalanul kért rendőri felvezetést a belügyminisztériumtól.

Showhivatal

A román korrupcióellenes hivatal egyébként elég furán intézi az ügyeket, gyakran előbb odahív tévéstúdiókat mielőtt előzetesbe helyeznének vagy akár csak megvádolnának egy-egy politikust, hogy minél kényelmesebben fel tudják venni. Aztán ha nagy csinnadrattával kijön a hivatal, hogy akár csak tanúként hallgassanak ki valakit, akkor már lőttek az adott politikus karrierjének jó időre.

Jó pár embert vádoltak meg már tévesen, de az egyértelműen koholt vádak miatti felmentés is keveset segít annak, akit bemutattak már a híradókban, ahogy bilincsben viszik el. Eleinte még főleg az ellenzéknél találtak korrupciógyanús ügyeket, de egy jó ideje elég önjáróvá vált a hivatal.

A vád szerint Diaconuval és valamiért a helyettesével is az volt a baj, hogy egy képviselő közbenjárására rendeletet adtak ki, amelyben mentesítettek társadalombiztosítási járulék fizetésének kötelezettsége alól olyanokat, akiket csak papíron alkalmaztak a vizsgálat tárgyát képező, meg nem valósult két uniós programban.

Diaconu szerint ez a rendelet az ügyben közvetlenül érintetteknél valójában sokkal több személyre vonatkozott, mert előtte az adóhatóság jelképes jövedelmek, valamint gyermeknevelési támogatás után számolt fel aránytalanul magas társadalombiztosítási járulékot, amelyet az adóhatóság a korábbi pénzügyminiszter javaslatára törölt el. Az igazság a karrierje szempontjából már mindegy. 

Rovatok