Index Vakbarát Hírportál

Két és fél milliárdot csalt el a cukormaffia

2016. február 25., csütörtök 09:57

Cukorral és étolajjal több mint 2,5 milliárd forint áfát csalt el az a bűnbanda, amely ellen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tett vádemelési javaslatot a Fővárosi Főügyészségnél. A NAV MTI-nek küldött közleménye szerint 28 gyanúsított összesen 16 céget működtetett, amiken keresztül Szlovákiából hoztak árut Magyarországra, majd egy cégláncon keresztül multiknak, élelmiszerláncoknak, nagyüzemi felhasználóknak értékesítették. Az áru persze csak papíron ment végig az összes cégen, igazából Szlovákiából egyenesen a vevők címére szállították a cukrot és az étolajat.

A cukormaffia feje az áfacsalt pénzből elég fényűző életet élt, egy luxusházat épített magának, amiben például több száz párból álló gyűjteményt halmozott föl akár több százezer forintot érő cipőkből. A stróman cégek ügyvezetői viszont hajléktalan emberek voltak, akik helyett persze a cégeket, az adminisztrációt és a logisztikát igazából a bűnszervezet tagjai irányították a háttérből.

A NAV nyomozói lefoglaltak 22 millió forint készpénzt, összesen 145 millió forintot érő gépkocsikat, motorkerékpárokat, karórákat. Zárolták az érintett cégek és a gyanúsítottak bankszámláit, illetve az elkövetők ingatlanjait. Összesen mintegy 800 millió forint értékű vagyont biztosítottak.

A bűnszervezet irányítója és második embere házi őrizetben van, a strómanokat felhajtó férfi lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll, négy stróman ügyvezető ellen elfogatóparancs van érvényben, egy stróman Franciaországban tölti börtönbüntetését.

Rovatok