Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály = Gyurcsány Ferenc

2016. április 29., péntek 14:52

Nagyot viccelt nemrég Varga Mihály, amikor elmondta, hogy megoldhatatlan adótechnikai problémák miatt nem lehet a kenyér áfáját csökkenteni. Kenyérből „sokfélét lehet kapni", és a „kenyérlángost például hova soroljuk?", magyarázta az indokot Varga. 

Ez egyrészt azért vicces, mert 2009-ben még pont ő akarta a kenyér áfájának azonnali csökkentését. A 20 százalékos áfa a kenyéren szerinte "tarthatatlan helyzetbe" hozza "a családok százezreit", és nem szabad hagyni, hogy a kormány az emberekkel "fizettesse meg a a saját kudarcainak árát" az ilyen jellegű "brutális megszorításokkal". 

A brutálisnál tudtak brutálisabbat

Azóta Vargáék 27 százalékra emelték az áfát. Mára szinte minden iparág ott sorakozik már náluk, hogy a durva adócsalások és magas áfa miatt árbeli hátrányok miatt hadd legyenek ők is kivételek valami alacsonyabb áfakulccsal. Az ellenzék pedig erre vetette fel, hogy éppenséggel a rászorulók miatt a kenyér áfája is lehetne kedvezményes.

Vargáék a megoldhatatlan problémára a KSH-kódokat javasolták, az alapján szerintük megbízhatóan eldönthető, hogy mi számít kenyérnek. 

Gyurcsány pedig pont úgy reagált, mint most Varga: szerinte se lehetett tudni, hogy mi számít szimpla kenyérnek Magyarországon. Virslizéssel indul:

Az a kérdés, lehet-e különbsége tenni a virslik között? A virslik és a szafaládék között? Ha a virsli bent van, akkor bent van minden élelmiszer? És csak a sima kenyér alapvető élelmiszer, vagy a magos és a kalciumos is? Vizsgáltuk, hogy lehet-e ilyen lépést tenni, de minden szakértő úgy látta, ez értelmetlen és bonyolítja az adórendszert.

Nem tudni, hogy hány tanácsadócéget kellett igénybe venni, de 2009 őszén mégis csak sikerült megfejteni a feloldhatatlan problémát, és vámtarifaszám alapján csökkentették az alapvető élelmiszerek áfáját. Köztük az őrületes fejtörést okozó kenyérét is. 2016-ra valami elromolhatott, hogy a probléma technikailag újra megoldhatatlanná vált.  

Rovatok