Index Vakbarát Hírportál

Diplomata-útlevéllel akart cigit csempészni

2016. május 23., hétfő 16:15

Csaknem 60 ezer doboz cigarettát próbált átcsempészni Ukrajnából Magyarországra diplomáciai küldeményként a kijevi szlovák nagykövetség egy munkatársának hozzátartozója - írja az MTI.

Az ukrán állami adóhatóság kárpátaljai részlegének közleménye szerint az eset szombaton történt. Egy férfi egy Volkswagen Transporter márkájú kisteherautóval, arra hivatkozva akart vámvizsgálat nélkül a zöld folyosón áthajtani az Asztély és Beregsurány közötti határátkelőn, hogy diplomata-útlevele van, de még a határ ukrán oldalán feltartóztatták a határőrök.

A férfi dokumentumot mutatott be arról, hogy diplomáciai küldeményt szállít, és közölte, hogy a rakományt csak a külügyminisztérium képviselőjének jelenlétében hajlandó megmutatni. A sötétített ablaküvegen keresztül azonban a furgon belsejébe nem lehetett belátni, ezért kinyittatták a sofőrrel a rakteret, majd alaposan átvizsgálták a kisteherautót. A rakterében és a jármű karosszériájába rejtve összesen mintegy 600 ezer hrivnya (6,7 millió forint) értékű, ukrán zárjeggyel ellátott dohányárut találtak.

Később a kijevi külügyminisztérium tisztázta, hogy a férfinak azért volt diplomáciai útlevele, mert a szlovák külképviselet egyik munkatársának hozzátartozója. Sajtóforrások szerint a diplomata feleség írta alá a csempészárut diplomáciai küldeményként feltüntető dokumentumot.

Rovatok