Index Vakbarát Hírportál

Annyi állampapírt vett a lakosság, hogy fél év alatt meglett a büdzsé hiányának fedezete

2016. július 18., hétfő 15:36

Június végéig annyi állampapírt vett a magyar lakosság, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy már az év felénél sikerült annyi forrást bevonni, ami az egész éves költségvetési hiányt és az egyéb finanszírozandó tételek összegét kiteszi - derül ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) közleményéből.

Az év első hat hónapjában 960 milliárd forinttal, 4477 milliárd forintra nőtt a belföldi kisbefektetőknek eladott forint állampapírok állománya. A június havi állománynövekedés 52 milliárd forintot tett ki.

A lakossági állampapír program kialakítása óta az éves értékesítési adatok folyamatosan emelkednek, azonban az idei az első év, amikor hat hónap alatt teljesült az egész éves hiány finanszírozása a lakosság segítségével.

A közlemény szerint fontos figyelembe venni, hogy az átmeneti finanszírozási többlet a forintban számított államadósság átmeneti emelkedését okozza. Az állampapírok értékesítésekor az adósság emelkedik, majd a törlesztésekkel csökken. Az év közbeni többletkibocsátás ezért nem emeli meg az év végi adósság értéket.

Rovatok