Index Vakbarát Hírportál

Milliárdokat hagyunk a NAV-nál, pedig visszakérhetnénk

2016. július 22., péntek 08:11

Annak ellenére, hogy a magyarok állítólag nem szeretnek adózni, a magyar cégek és állampolgárok jóval több pénzt utalnak a NAV-nak, mint amennyit kellene, a borravaló nagy részét pedig vissza sem kérik. A Magyar Idők az adóhatóág adatai alapján azt írja, hogy március végén

1160 milliárd forint túlfizetést tartott nyilván a NAV.

Ennek a nagyját, 1050 milliárdot a cégek dobták össze, amelyek főleg az áfa és a társasági adó kifizetésénél kerekítettek fölfelé (bár vannak cégek, amelyek a üzemanyag jövedéki adóját is túlfizették), 110 milliárdot pedig az szja-ból, illetékből és egészségügyi hozzájárulásból hagytak a közösben a magyarok. A NAV összesítése szerint összesen 370 ezer cég és 1,6 millió állampolgár hozta össze a 1160 milliárdos többletet.

A túlfizetést a NAV öt évig nyilvántartja, ebben az öt évben pedig vissza lehet kérni a többletet. Az öt év elteltével viszont az állam zsebre teszi a túlfizetett összeget. Ha van az adósnak valamennyi tartozása, akkor a NAV a fölöslegesen befizetett pénzt törlesztésnek veszi, viszont a még be nem fizetett adóba nem írja jóvá az adózónak, vagyis nincs olyan, hogy valakinek annyival kevesebbet kellene fizetnie, amennyivel többet öt éve befizetett.

A magyar államkassza az elmúlt 3 évben 12 milliárd forinttal gazdagodott az ilyen, bent felejtett túlfizetéseknek köszönhetően. Aki viszont nem szeretne fölöslegesen adakozni az államnak, annak azt tanácsolja a NAV, hogy aki azt sejti, hogy túlfizette az adóját, az folyamatosan figyelje az adófolyószámláját. 

Rovatok