Index Vakbarát Hírportál

Nincs pénz, elmarad a nyugdíjemelés Oroszországban

2016. augusztus 23., kedd 17:01

Most nincs pénz nyugdíjemelésre

- ezt mondta Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök, amikor kedden bejelentette, hogy mivel a költségvetés hiánya nagyobb, mint amit Putyin elnök ígért - vagyis nagyobb, mint GDP 3 százaléka - ezért az idén nem tudják majd az inflációhoz igazítani a nyugdíjakat.  

Medvegyev azt is közölte, hogy jövőre a nyugdíjakat az idei évre tervezett infláció mértékével, 6 százalékkal emelik majd, 2017 januárjában pedig egyszeri juttatásként 5 ezer rubelt (21 350 forint) kapnak majd a nyugdíjasok. Ez a költségvetésnek 200 milliárd rubel (851 milliárd forint) pluszkiadást jelent majd. Az átlagnyugdíj 51 ezer forintnak megfelelő rubel.  

Oroszországban szeptemberben képviselőházi választásokat tartanak és a kormányzó Egységes Oroszország párt több képviselője célozgatott arra, hogy az idén még lesz egy újabb nyugdíjemelés, amivel a nyugdíjak idei emelkedése elérhette volna a tavalyi infláció mértékét.  Tavaly a fogyasztói árak 12,9 százalékkal nőttek, 2008 óta a legnagyobb ütemben, a nyugdíjakat viszont csak 4 százalékkal emelték.

Elemzők szerint az, hogy elmarad a nyugdíjemelés, jó hír az orosz jegybanknak és a gazdaság egészének, így ugyanis kevésbé nő majd az infláció, ami növeli annak az esélyét, hogy a központi bank kamatot csökkent szeptemberben, hogy így  élénkítse  a gazdaságot. Az orosz jegybanki alapkamat jelenleg 11 százalék.

 A kőolaj világpiaci árának esése és az Oroszország elleni nyugati szankciók miatt recesszióba süllyedt az orosz gazdaság, csökkentek az állami bevételek, miközben felgyorsult a fogyasztói árak emelkedése. A 3 százalékos hiányt 50 dolláros idei átlagos olajárra alapozták. Idén eddig az átlagár 40 dollár körüli.

Rovatok