Index Vakbarát Hírportál

Egyszerűsödhet az airbnb-s adózás

2017. május 3., szerda 16:25

Ha a parlament elfogadja a 2018-as költségvetés kedden nyilvánosságra hozott tervezetét, akkor sok airbnb-ző nagyon jól járhat, hiszen már három lakás vagy üdülő szálláshelyként történő kiadása esetén is választani lehet a tételes átalányadózást, vagyis szobánkénti mindössze 38 400 forint befizetése mellett lehet lakást kiadni – szúrta ki a Portfolio.

A jelenlegi szabályok alapján akkor lehet tételes átalányadózással rövid távon lakást kiadni, ha valakinek csak egy lakása van, vagy akkor, ha több lakásából csak egyet ad ki. Ha valaki eddig több lakást adott ki, akkor az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok vonatkoztak rá, tehát  a bevételből levonhatta a költségeit, illetve az amortizációt, és az így kapott jövedelem után 15 százalékos szja-t, illetve 22 százalékos egészségügyi hozzájárulást kellett fizetnie.

Ez alapján eddig például egy ötszobás lakást kiadó magánszemélynek 192 ezer forintos átalányadót kellett kifizetnie egy év alatt, miközben ha valaki egy két- és egy háromszobás lakást adott ki, akkor 520 ezer forintnyi adót kellett megfizetnie évente.

A statisztikák szerint sokan adnak ki két-három lakást rövid távra, nekik jól jöhet majd, hogy kevesebbet kell adózniuk. Ráadásul az adminisztráció is sokat egyszerűsödik, így sokkal kevésbé éri majd meg az ilyen módon szerzett jövedelmet eltitkolni.

Rovatok