Index Vakbarát Hírportál

A NAV-os sem nézegethet adótitkokat saját célra

2017. július 21., péntek 10:58

Egy szabadságon lévő csongrádi navos autót akart venni. Azonban nem bízott meg teljesen a potenciális eladóban, ezért felhívta az  egyik benn dolgozó kollégáját, hogy az adótartozásokat nyilvántartó rendszerben nézze már meg neki ezt az embert, hogy van-e adóhátraléka. Ezt a kolléga meg is nézte neki. 

Ennyi a történet, csakhogy mindez teljességgel szabálytalan. A kocsira vágyó NAV-os így jogosulatlan előnyhöz jutott, mert az eladó vagyoni helyzetének ismeretében tudott alkudozni a kocsira és dönteni a vásárlásról. Egyébként pedig az adóhátralék adótitok, azt a NAV-osok is csak annál nézhetik meg, akit épp hivatalból ellenőriznek, nem lehet magáncélból vagy szórakozásból átnézegetni embereket. 

Ráadásul nagy eséllyel követhető is adóhatóságnál, hogy ki mit nézett meg melyik adatbázisban. Akárhogy is, a két NAV-os lebukott, a megyei főügyészség pedig mindkettejüket épp hivatali visszaélés bűntettével vádolja. Mindkettőre pénzbüntetést kérnek, azt pedig, aki meg is nézte az adatot, kirúgatnák és eltiltanák minden kormánytisztviselői foglalkozástól.

Rovatok