Index Vakbarát Hírportál

NGM: Nem a fogyasztók jártak jól az áfacsökkentéssel

2018. május 11., péntek 09:44

Nemhogy nem lettek olcsóbbak az éttermek a vendéglátás áfacsökkentésének hatására, de még emelkedtek is az árak - ezt ismerte be a Nemzetgazdasági Minisztérium a nemrég megjelent konvergenciaprogramban. Az Mfor.hu szúrta ki a jelentésben, hogy az NGM kifejti az elemzésében,

a vendéglátósok jövedelme növekedett az áfacsökkentéssel, a fogyasztók viszont nem nyertek vele. 

A minisztérium azt írja: "Az eredmény összecseng a szektorral kapcsolatos nemzetközi tapasztalatokkal is. A változás hazánkban is a piaci szereplők jövedelmezőségét javíthatta, illetve részben finanszírozási forrásul szolgálhatott a szektor béremeléséhez."Az Mfor megjegyzi, hogy a KSH adatai szerint az éttermi étkezés átlagosan havonta 5 százalékkal drágult az elmúlt egy évben, míg korábban, az áfacsökkentés előtt ez csak 3 százalék volt. 

Volt olyan áfacsökkentés, aminek megjelent a hatása az árakban, például a sertéshús áfájának csökkentése, bár ezzel párhuzamosan más nemzetközi tényezők miatt meg drágább lett a sertéshús, úgyhogy ebből sem éreztek annyit a fogyasztók. A tojás árában viszont például az áfacsökkentés potenciális hatásának csak a fele jelent meg, az NGM-ben sem értik pontosan, hogy miért, ahogy a friss tejnél is csak részben jelent meg az árban az áfacsökkentés hatása. Mindeközben az elmúlt egy évben a tojás ára 20 százalékkal emelkedett, részben azért, mert a nemzetközi tojásbotrány miatt sok tojást kellett megsemmisíteni és telepeket leállítani Európában. 

Arról, hogy mit írt még az NGM a konvergenciaprogramba, itt írtunk részletesebben

(Borítókép:  Turbéky Eszter / MTI)

Rovatok