Index Vakbarát Hírportál

Varga: Béremelés lesz a közszférában

2018. június 13., szerda 14:33 | aznap frissítve

A 2019-es költségvetés elkészítésekor négy fő célt tartott szem előtt a kormány: biztonság, gazdasági növekedés, családok támogatása, teljes foglalkoztatás, mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Parlamentben szerdán.

A konvergenciaprogrammal összhangban 1,8 százalékos GDP-arányos hiánnyal számolnak a jövő évi büdzsében. A költségvetés elég optimista előrejelzésekre épül, a Pénzügyminisztérium 2019-re 4,1 százalékos növekedést vár, erős lakossági fogyasztással (3,9 százalék), a beruházások fellendülésével (9,5 százalék), és a foglalkoztatottság további növekedésével (1,5 százalék). A költségvetés ezek mellett az infláció növekedésére is számít (2,7 százalék). Az államadósság mérséklése folytatódik, a ciklus végére 60 százalék alá szeretnék csökkenteni a GDP-arányos államadósságot.

Varga Mihály ugyanakkor azt is megemlítette, hogy bár magyar gazdaság kilátásai stabilak, a világgazdaságban vannak veszélyek,

az eurózóna válságjeleit figyelni kell, ezért a biztonsági tartalék összegét másfélszeresére emelik.

A Donald Trump által felvetett, de egyelőre még nem kivetett autóipari vámok kapcsán Varga azt mondta, a német autóipari exportot érintő vám a magyar gazdaságot és rosszul érintené, de fel vannak készülve arra az eshetőségre, ha Trump kereskedelmi háborúba kezdene.

Az euróval szemben kedden három éves mélypontra gyengülő forintárfolyammal kapcsolatban Varga azt mondta, arra számítanak, hogy a piacok meg fognak nyugodni és stabilizálódik a forintárfolyam, de figyelik a feltörekvő piaci történéseket. Varga szerint a magyar gazdaság ellenálló képességét az is erősíti, hogy negyven éven nem volt olyan alacsony az államadósság devizaaránya, mint most.

A miniszter azt mondta, hogy a költségvetés tervezésekor az volt a cél, hogy mindenki egy kis lépést tudjon előre tenni. 2017-ben is folytatódott a foglalkoztatottság és a reálbérek növekedése. 27 éve nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint tavaly, a versenyszférában egy év alatt 128 ezerrel nőtt a dolgozók száma.

Az adórendszerben érdemi változásra nem lehet számítani, az szja és az áfa marad a 2018-as szinten. A lakásépítés áfájával kapcsolatban Varga azt mondta, hogy korai lenne még erről dönteni, a jelenlegi kedvezményes áfakulcs 2019 végéig hatályos. 2019-ben folytatódik az adócsökkentés, jövőre 2 százalékponttal csökkenni fog a szociális hozzájárulási adó mértéke, a kormány konkrétan azzal számol, hogy 19,7 százalékról 17,5 százalékra fog csökkenni az adó mértéke, amit a cégek béremelésre és fejlesztésre is költhetnek.

A kormány a demográfiai kihívásokat a magyar családok támogatásával akarja kezelni, 242 milliárd forint jut majd csokra, gyes és gyed extra is marad, 20 ezer forintra nő a kétgyerekesek esetén is az elérhető családi adókedvezmény. A gyereknevelést is támogatni szeretnék a bölcsődei férőhelyek növelésével és a gyerekétkeztetés támogatásával. A terv szerint a nyugdíjakat nem csak reálértéken sikerül megőrizni, hanem lesz magas növekedés esetén várható nyugdíjprémium is.

A költésvetés kiadási oldala a GDP 45,2 százalékát teszi majd ki, ami alapján az elmúlt évek trendjeibe illeszkedően tovább csökken az újraelosztás mértéke. Kormánytisztviselői és köztisztviselői szinten rendelkezésre bocsátanak egy tartalékot béremelésre, ez ősszel derül ki, hogy pontosan mennyi lesz.

Egészségügyre 101 milliárddal, oktatásra 15 milliárddal, kultúrára 56 milliárddal több pénz jut 2019-ben. Honvédelemmel kapcsolatban a cél, hogy ne legyen terrorfenyegetettség, ezért a cél a honvédség modernizálása, 2024-re megduplázódnak a költségvetési kiadások ezen a területen.

A költségvetési bizottság ülése július 11-én és 12-én lesz, a parlament július 16-án dönt az összegző módosító javaslatról és 20-án lesz a költségvetésről szóló zárószavazás.

Hozzászólna? Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Borítókép: Varga Mihály, Áder János és a 2019-es költségvetés. Fotó: Kovács Tamás / MTI.

Rovatok