Index Vakbarát Hírportál

2 milliárd forintos áfacsalás miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség

2019. április 1., hétfő 11:41

Nyolc emberrel szemben emelt vádat a Fővárosi Főügyészség, akik a vádirat szerint áfacsalással tudtak olcsón adni Magyarországon Szlovákiából származó élelmiszeripari termékeket, leginkább étolajat és cukrot – derül ki a Fővárosi Főügyészség közleményéből.

A vádirat szerint egy 40 éves férfi tényleges irányítója volt egy alapvetően cukor és étolaj kereskedelmével foglalkozó cégnek. A férfi valótlan tartalmú beszerzési számlákat fogadott be, amelyeket az adóbevallásaiban szerepeltetett. A vádlott egy 43 éves férfi társával együtt működtetett egy fiktív cégláncolatot, aminek kizárólag az volt a célja, hogy elcsalják az áfát.

A láncolat eleje az Európai Unión belülről – Szlovákiából – nettó áron szerezte be a cukrot, az étolajat, a rizst és a sajtot, majd az általános forgalmi adó megfizetését elkerülve, több lépcsőben eladta azt a 40 éves férfi által irányított cégnek. A magyarországi oldalon úgynevezett ,,eltűnő” – adót nem fizető – cégeket használtak, amik papíron tovább számlázták az árut a láncban hátrább álló cégeknek, így az eljutott a 40 éves férfi cégéhez.

A tényleges kereskedő így jelentősen olcsóbban szerezte meg és hozta forgalomba az élelmiszeripari termékeket, mint versenytársai. Emellett a fiktív számlák alapján az adót is elcsalta, amellyel a 2011-2012-es években több mint 2 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

Az elkövetésben a vádirat szerint további szervezők, ügyvezetők és egy könyvelő is részt vett. A Fővárosi Főügyészség nyolc személlyel szemben nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre, különösen jelentős, illetve nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt. A büntetési tétel – a vádlottak többsége esetében – öttől tizenegy évig terjed.

Rovatok