Index Vakbarát Hírportál

Egyre többet keresnek és egyre kevesebbet adóznak a magyar kaszinók

2019. június 25., kedd 09:05

Magyarországon, 2013 után kaszinót üzemeltetni óriási biznisz, hála a kormánynak: egyrészt nincs igazán verseny, mert az állam mondhatja meg, hogy ki nyithat kaszinót és ki nem, másrészt az állam el is enged a kaszinótulajdonosoknak egy csomó adót. Ennek eredményeként például, ahogy a 24.hu összeszedte, tavaly több pénzt csináltak, de kevesebbet adóztak a magyar kaszinók, mint egy évvel korábban. Hogy egész pontosak legyünk, 

a magyarországi kaszinós cégek bő 6 milliárddal több pénzt kerestek 2018-ban, mint egy évvel korábban, de jóval kevesebb játékadót fizettek ezért az államnak. 

A 10 magyar kaszinó, amely állami koncesszióval rendelkezik, összesen 38,7 milliárd forint bevételt hozott, ebből 11,5 milliárd forint profitot tett el. Mindezek után kellene adózniuk és koncessziós díjat fizetniük, vagyis megvásárolniuk az állami engedélyt. Viszont az állam ezt nagylelkűen elengedi, vagyis a koncessziós díjat, amelynek összege egyébként még nőtt is 2017-ről 2018-ra, le lehet vonni a kaszinók adójából. A magyar kaszinóknak összesen 4,6 milliárd forint koncessziós díjat kellett volna befizetnie, ennyit engedett el az állam. Így a 2017-es 4,7 milliárd után tavaly 3,9 milliárd forint játékadót fizettek be ezek a cégek.

Az, hogy a kaszinók egyre több pénzt keresnek az állam segítségével, ami után viszont egyre többet adnak vissza az államnak, nem egy új jelenség, évek óta folyamatos ez a trend

Ahogy már korábban írtuk, a kaszinós cégek közül a januárban elhunyt Andy Vajna tulajdonában lévő LVC Diamond keresett a legjobban tavaly. Ez a cég az öt üzemeltetett kaszinójával 28,3 milliárd forint bevételt szerzett, 9,6 milliárd forint profitot könyvelt el. A többi kaszinótulajdonos is jól keresett a 24.hu összeállítása szerint:

Rovatok