Index Vakbarát Hírportál

Kizsákmányolt erdélyi kisgyerekek tömik a kindertojásokat

2016. november 22., kedd 17:04

Gondolkodott már azon, hogy hogyan kerül a kindertojásban lévő kis sárga műanyag tojásba a kis játék, amit össze lehet rakni, hogy aztán nemsokkal később elvesszen a kanapé alatt vagy rálépjen valaki? A Sun nevű hírhedt brit bulvárlap most kinyomozta:

nyomorgó román családok rakosgatják őket össze napi 13 órában, éhbérért, szülők és gyerekek közösen, nem messze a magyar határtól. 

Mint a lap kiderítette, a Kindert gyártó olasz Ferrero román beszállítója, egy bizonyos Romexa egy alvállalkozón keresztül megoldotta oldja meg minél költséghatékonyabban a kindertojások töltését:  azt nem egy gyárban végzik, ahol ezt szerződéssel bíró felnőtt emberek csinálnák, hanem a tojásalkatrészeket nagy zsákokban kiszállítják a családokhoz a Tasnád és Kispér környékén lévő falvakba, hogy aztán a papa, mama és a gyerekek összerakják őket otthon. 

A családok minden 1000 összerakott kis sárga tojás után 20 lejt, vagyis kicsit kevesebb mint 1400 forintot kapnak, ami a lap szerint családtagra és órára lebontva 22 pennys, vagyis 79 forintos órabért jelent. A Sunnal beszélő család szerint leginkább rabszolgamunkának érzik, amit csinálnak, úgy érzik, lassan beleőrülnek és már álmukban is kis műanyagjátékokat látnak, de nincs igazán más választásuk. A családban  hat és tizenegy éves gyerekek pakolgatják a játékokat a tojásba az anyukán és apukán kívül.

A lap riportere megkereste a játékokat és sárga műanyag tojásokat gyártó Prolegis nevű cég vezetőjét, aki viszont nemhogy nyilatkozni nem volt hajlandó, de

visszaszaladt az üzembe a riporter elől és magára zárta az ajtót.

A családnál, ahol a Sun a riportját készítette, nemsokkal később megjelent egy taxi, hogy visszavegye a kiszállított műanyagokat, és megmondja a családnak, hogy nem igénylik többet a munkájukat.

A cég később szóvivőjén keresztül azt közölte, hogy ők biztos nem adtak ki családoknak alkatrészeket, azok valahonnan máshonnan kerültek a családokhoz. A Romexa, amelynek alvállalkozója a Prolegis, pedig azt közölte, fogalmuk sem volt arról, hogy az alvállalkozója kiszervezi a munkát. A Ferrero egy közleményben azt írta, szigorúan tiltja a gyerekmunkát és megköveteli a beszállítóitól, hogy legalább minimálbért fizessen a dolgozóinak. 

Rovatok