Index Vakbarát Hírportál

Minden állami cég bért emel jövőre

2016. december 7., szerda 07:49

Azonos mértékben emelné a kormány az állami cégeknél dolgozó munkavállalók fizetését - írja szakszervezeti vezetők nyilatkozatai alapján a Magyar Idők. A köztulajdonban lévő vállalatok több tízezer alkalmazottjának fizetése jelentősen emelkedhet jövőre, bár hogy pontosan mennyivel, azt egyelőre nem tudni.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke a lapnak azt mondta, hogy a bértárgyalások során a kormány ígéretet tett a szakszervezeteknek, hogy tárgyalnak majd az állami cégek dolgozóinak béremeléséről. Erre mielőbb sort kell kerítenie a kormánynak az érdekképviseletekkel, mert csak azután tudnak elkezdeni tárgyalni az állami vállalatok vezetőivel, hogy a kormány kijelölte a keretet, amit béremelésre szán. Erre a tárgyalásra Palkovics a következő két hétben sort szeretne keríteni.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke szintén megerősítette, hogy a kormányzat egységes bérajánlást tervez az állami cégek alkalmazottai számára. Szerinte nemcsak az állami vállalatoknál dolgozók béréről, hanem a közalkalmazottak fizetéséről is tárgyalni kell, mert a minimálbér 15, valamint a garantált bérminimum 25 százalékos megemelésével jelentősen összetolódik a közalkalmazotti bértábla.

A Magyar Idők korábban úgy értesült, rendelkezésre áll akkora keret, hogy a dolgozók közel tízszázalékos bérfejlesztést kaphassanak az állami szférában, de ezt a szakszervezeti vezetők nem tudták megerősíteni. A Volánnál mindenesetre 40, a vízügynél 30 százalékos bérfejlesztést szeretnének a szakszervezetek, a MÁV pedig azt közölte a lappal, hogy a minimálbér és bérminimum emelésén kívül nem tudja kigazdálkodni a béremelést. A GKI gazdaságkutató cég szerint átlagosan 8 százalékkal emelkedhetnek majd a bérek jövőre.

Rovatok