Index Vakbarát Hírportál

Orbán: Mindig a fiatalok lesznek az elsők

2017. április 24., hétfő 13:45

Magyarországból az lesz, amivé a fiatalok teszik - mondta diákoknak Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által szervezett Szakma Sztár Fesztiválon, az Országos szakmai tanulmányi verseny és a Szakma kiváló tanulója verseny döntőjén az MTI szerint.

Azt mondta, hogy mintegy 260 ezer munkavállaló digitális készségfejlesztését tervezik és kiemelt ösztöndíjat kapnak az informatikát tanulók. Ígérete szerint fejleszteni fogják a szakmunkás ösztöndíjrendszert, ezt a hiányszakmákban már megkezdték, és megnyitják a tanulószerződés lehetőségét is. Azt javasolta a diákoknak, figyeljenek a gazdasági életre, mert a gazdaság igényei döntik el, ki fog már az iskolapadból elhelyezkedni és kinek az élete futhat esetleg egy rossz döntés miatt "vakvágányra".

A gazdaság ma azt üzeni, hogy modern, a digitális korszakra felkészült, jól képzett, az európai kultúra és munkaetika iránt elkötelezett emberekre lesz szükség, és több 10 ezer új informatikusra. Orbán Viktor azt is mondta a fiataloknak, hogy mindig ők lesznek az elsők, a Magyarország által nyújtott munkalehetőségeket nem adják át senkinek, sem vendégmunkásoknak, sem migránsoknak.

Szakmabeli felmérések szerint a magyar informatikai munkaerőpiacról tavaly 22 ezer ember hiányzott, és ez a szám azóta vélhetően tovább növekedett. A témáról itt írtunk részletesebben.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök egy asztalos versenyzővel beszélget a X. Szakma Sztár Fesztivál a Szakma Kiváló Tanulója Verseny valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny országos döntőjében a Hungexpo Budapesti Vásárközpont G pavilonjában 2017. április 24-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

Rovatok