Index Vakbarát Hírportál

345-ből tízen találtak valódi munkát

2017. november 6., hétfő 17:51

Kísérleti programot indított tavaly nyáron a kormány oylan álláskeresőknek, akik mentális, szociális vagy egészségügyi problémáik miatt nem tudtak munkát találni még a közmunkaprogramban sem, írja az Mfor.hu

Ezt 5 hónapra 4 megye 11 helyszínén, és egy nem túl vonzó havi bruttó 41 556 forintos, vagyis nettó 27 635-os fizetéssel kínálták meg őket. A programban részt vevők 19 százalékának általános iskolai végzettsége se volt felüknek csak az.

A programra egyébként a valamiért belügy költött, és 178 millió forintot, ami a 345 résztvevő átlagosan 109 napig tartó foglaltoztatásánál fejenként havi 143 ezer forintra jönne ki. Szóval a pénz döntő részét biztosan nem az érintettek kapták meg, talán szerveézsi költségek szerepelhettek még vagy egyéb fontosabbnak ítélt célok. 

Az általuk elvégzett munka olyasmi volt, mint vesszőseprűk fonása, kerti virágládák készítése vagy mondjuk irattartó tasakok hajtogatása. Összesen

A programból 72 ember tudott kilépni, közülük pedig végül 10 ember tudott a program utáni 180. napon is  valódi munkaerőpiacon elhelyezkedni. A többiek felét más közmunkára vették fel. A belügy szeritn pedig ez siker. Azt nem tudni, hogy mikoról számították volna sikertelennek a próbálkozást.  

Pedig a probléma súlyos, a program indulása előtt regisztrált 307 ezer álláskeresőből 130 ezren lehettek valamilyen szempontból sérültek.

Rovatok