Index Vakbarát Hírportál

Ember nem akar Nógrádban orvos lenni

2017. november 20., hétfő 07:55 | aznap frissítve

Nagyjából ugyanannyi orvos és ápoló léphet le Magyarországról idén is, mint tavaly, írja a Világgazdaság. 2017 első felében 324 orvos, 78 fogorvos, 327 egészségügyi szakdolgozó és 19 gyógyszerész kért hatósági engedélyt külföldi munkához. Tavaly egész évben összesen 823 egészségügyi dolgozó kért ilyen engedélyt.

Miért lát ma gyerekrajzokat az Indexen? Mert ma van a gyerekjogok világnapja!

Ide nem számít bele az a 208 külföldi, aki nálunk lett végzett szakorvos, de külföldön akar dolgozni. A migráns orvosaink közül 59 ment Angliába, 54-en Németországba, 38-an pedig Svájcba. A lista hetedik helyén van Románia, oda is távozott fél év alatt 19 orvosunk, míg öt orvos Malawiban képzeli el boldogulását, és ugyanannyian költöztek Dániába.

Az ápolók közül a legtöbben Németországba vagy Ausztriába mennek, és idén volt olyan 60–65 közti szakdolgozó is, aki külföldre kért munkaengedélyt. Inkább az elvándorló fogorvosok számában van érezhetőbb csökkenés, ott 2015-ben egy év alatt még 252-en mentek el, ez a szám idén akár 200 alatt is maradhat.

A Kórházszövetség szerint 5-6 ezer magyar orvos dolgozik külföldön, ami a teljes hazai szakemberállomány 10 százaléka. A hivatalos nyilvántartásunk szerint évente nagyjából annyi orvos végez nálunk, mint ahány külföldre megy abban az évben.

A lap a KSH-ra hivatkozva írja, hogy a „humán egészségügyi és szociális ellátás" területén 7028 állás volt betöltetlen nyáron. Hiányszakma lett az elvándorlás miatt az

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár szerint idén az orvosi hiányszakmák a következők lesznek: elsőként az érsebészet, majd a gyermek- és ifjúságpszichiáter, a fül-orr-gégész, az igazságügyi orvos, valamint az ortopéd és a traumatológus orvosok fognak hiányozni.

Kivéve Nógrádban, ahol minden létező alap- és szakorvosi képesítés hiányszakmának minősül már.

Rovatok