Index Vakbarát Hírportál

Nem bírnak a munkaerőhiánnyal az állami cégek

2017. december 6., szerda 08:58 | aznap frissítve

A következő hetekben kezdődnek az állami vállalatoknál a jövő évre előirányzott, átlagosan 12 százalékos béremelés felosztásával kapcsolatos tárgyalások - írta szerdai számában a Magyar Idők. Az állami közszolgáltató cégeknél, többek, a postánál, a Volán-társaságoknál, a MÁV-nál, valamint a vízügyi ágazatokban tavaly hároméves, összesen átlagosan 30 százalékos bérmegállapodást kötöttek.

Az idén így 13-15 százalékkal nőttek a fizetések, viszont a munkaerőhiány nem csökkent.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke szerint az állami cégeknél tapasztalható munkaerőhiányt vállalati szinten már nem lehet kezelni, erre a problémára csak nemzetgazdasági szinten lehet megoldást találni. A Volán-társaságoknál például hiába nőnek 10-12 százalékkal a bérek, a sofőrök iránt akkora a kereslet a magánszférában itthon és külföldön, hogy nem találni elég embert. Palkovics szerint a béremelés mellett a cafeteria-keret bővítése, a biztosítások, egészségügyi járandóságok szélesítése, valamint egyéb szociális intézkedések bevezetése is segíthet.

A szakszervezet ezen kívül már korábban kezdeményezték egy új fórum létrehozását a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának mintájára, amely reményeik szerint már januárban összeülhet. A várhatóan hamarosan megalakuló fórumon képviseltetnék magukat az állami vállalatok vezetői, a kormány - mint fenntartó - részéről a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, valamint a szakszervezetek. 

Mondja el véleményét a Facebook-oldalunkon.

Rovatok