Index Vakbarát Hírportál

28 órás munkahetet harcoltak ki a német munkások

2018. február 6., kedd 15:15

A munka és a magánélet egyensúlya egy szint után fontosabb volt, mint a pénz. Egész Németországnak minta lehet a mostani megállapodás a kevesebb fizetésért választható 28 órás munkahétről.

Valószínűleg kiugróan nagy jelentőségű megállapodást írt alá a nagy délnyugat-német fémipari és gépészeti szakszervezet, az IG Metall és helyi munkaadói érdekszövetség, a Südwestmetall. A megállapodás lényege, hogy a munkaadók kiharcolták a 35 órás munkahét helyett választható 28 órás munkahetet, írja a BBC

Ezt két évig  kérheti egy munkavállaló, csökkentett fizetésért. Eredetileg teljes fizetést akart volna a milliós létszámú szakszervezet, de az végül nem ment át munkaadóknál. Főleg a családi dolgok, gyerek- és idősgondozás, betegápolás, egyebek miatt szerették volna elérni a dolgozók, hogy kényelmesebb legyen a munka és a magánéletük egyensúlya. Párhuzamosan benn lehetnek 40 órát azok, akik viszont szeretnének több pénzért többet dolgozni. 

Emellett 6 százalékos fizetésemelés helyett 4,3 százalékosat fognak kapni a dolgozók áprilistól. A megállapodás 27 hónapra szól, és szerepelnek még benne egyéb, egyszeri jellegű juttatások is a dolgozók számára. A megállapodást ki lehet bővíteni Németország mind 3,9 millió ipari dolgozójára. 

Az IG Metall vezetője, Jörg Hofmann "mérföldkőnek" tartja ezt az új egyezményt, a Südwestmetall vezetője, Stefan Wolf "fájdalmasnak, de elviselhetőnek". Mindkét oldal egész Németországra kiterjeszthetőnek érzi a megállapodást. Azt is hozzá kell tenni, hogy az elmúlt hetekben egynapos figyelmeztető sztrájkokat tartottak az IG Metall tagjai például a Porschénél vagy a Daimler üzemeiben. Ahogy a munkaadók képviselői közül is volt, aki szerint a szakszervezet a "tűzzel játszik", "Pandora szelencéjét nyithatja ki".

A németországi munkások alkuereje a válság óta leginkább az elmúlt években nőtt meg látványosan. A fizetésemelések menetrendszerint érkeztek is, azonban a munkaidő csökkentése egy új fejlemény, amiről egyébként régóta szó van az országban. A megállapodás most minta lehet több más szektornak is, ahol munkaidőcsökkentési lehetőségekért lobbiznak a dolgozók, így a vegyiparnak, az építőiparnak vagy épp a telekommunikációs szektornak. 

Rovatok