Index Vakbarát Hírportál

Milliárdokat nyertek az államtól a Malév dolgozói

2018. április 11., szerda 15:23

Jogerősen pert nyertek a Malév Zrt. f.a. dolgozói állammal szemben, így hat évvel az állami légitársaság megszűnése után pénzükhöz juthatnak a dolgozók - írja a Napi.hu. A portál úgy tudja, a Fővárosi Ítélőtábla a szerdán kihirdetett jogerős határozatában kimondta, hogy

ki kell fizetni az alkalmazottaknak és pilótáknak az elmaradt munkabérüket és a jogosan járó végkielégítést is, ami több mint kétmilliárd forintot tesz ki. 

Az ítélőtábla döntését a Kúria még felülírhatja, az államnak most viszont mindenképpen fizetnie kell, mert a felülvizsgálati kérelemnek nincs halasztó hatálya. Ráadásul a portál szerint a bíróság döntése a Malév ki nem fizetett hitelezőinek ügyére is hatással lehet, 2400 hitelezőnek ugyanis becslések szerint úgy 180 milliárd forinttal lóg a Malév tulajdonosa, vagyis a magyar állam. 

A magyar állami légitársaság dolgozói a Malév 2012-es csődje után még megkapták a februári fizetésüket, a végkielégítésüknek viszont csak töredékét tudta törleszteni az állami bérgarancia alap.  Ennek kimerítése után pedig nem fizettek nekik semmit, és azt sem közölték velünk, hogy összesen még mennyi pénz jár nekik.

Rovatok