Index Vakbarát Hírportál

Sztrájk jöhet a kiskereskedelemben

2018. október 18., csütörtök 15:07

A Kereskedelmi alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) az Auchannál és a Metrónál is felmondta a hatályban lévő bérmegállapodást. Utóbbinál már a felmondási idő le is járt, az Auchannál pedig október végén jár majd le – nyilatkozta a szervezet elnöke az Atv.hu-nak.

A két cégnél Karsai Zoltán szerint az alacsony bérek, egész pontosan alapbérek miatt lehetnek problémák. A KASZ elnöke a bérmegállapodásokról azt mondta, annak aláírásakor általában az abban foglaltak az érvényesek, de amíg a bérmegállapodás érvényes, a dolgozók nem sztrájkolhatnak vagy demonstrálhatnak. Azzal tehát, hogy a Metrónál és Auchannál felmondták ezt, keményebb tárgyalások is jöhetnek, hiszen megkötések nélkül tárgyalhatnak a következő évi bérről. Tehát ha elakadnak a tárgyalások, akkor a dolgozók sztárjkolhatnak vagy demonstrálhatnak.

Karsai szerint a cégek betartották az előző évben megkötött bérmegállapodásokat, csakhogy azóta annyit változott a munkaerőpiaci helyzet, hogy a tavaly aláírt megállapodás mára már elavulttá vált. Jelenleg úgy látja a szakszervezeti vezető, hogy inkább a Metrónál lesz arra szükség, hogy a munkavállalók erőt demonstráljanak. 

A KASZ elnöke úgy érzi, hogy a Metrónál lesz sztrájk, de előtte olyan figyelemfelkeltő eszközökhöz is nyúlhatnak, mint a demonstráció, amelynek keretein belül két órára „leültetik” a munkavállalókat. Azt sem zárja ki az elnök, hogy még ebben az évben létrejöjjön a sztrájk.

Az Auchan a lap kérdésére közölte, hogy a KASZ „egyoldalúan bontotta fel az Auchan Retail Magyarországgal kötött bérmegállapodást”, pedig ők annak valamennyi pontjában foglalt vállalásaikat maradéktalanul teljesítették, és továbbra is nyitottak minden olyan egyeztetésre a Szakszervezettel, amely a munkatársak érdekét szolgálja.

Rovatok