Index Vakbarát Hírportál

Újabb botrány érik a Barclays háza táján

2014. május 12., hétfő 12:35

A brit Súlyos Csalások Irodája (SFO) vizsgálatot indít a Barclays korábbi menedzsmentjének tagjai ellen, ugyanis a gyanú szerint korrupt megállapodásokat kötöttek Katarban a brit bank 2008-as kényszerű tőkeemelése során, 7 százalékos díjazásban részesítve a befektetőket – írja a Portfolio.hu a Financial Times-ra hivatkozva.

A nyereség növelése érdekében a Barclays a múlt héten új szerkezetátalakítási tervet tett közzé. Ez jelentős elbocsátásokkal jár a banknál, ugyanakkor reménnyel töltötte el a befektetőket, hogy a társaság maga mögött hagyja botrányokkal (pl. Libor-ügy) tarkított múltját.

A Barclays egyik 2008-as ügye azonban most ismét árnyékot vet a bankra. Egy tucat magánszemélyt keresett meg eddig az SFO, hogy interjút adjon a hatóságnak a témában. Köztük van Bob Diamond, a társaság korábbi vezérigazgatója is. A beidézések arra utalnak, hogy az SFO bűncselekményt sejt az ügyben, igaz, letartóztatási parancsról egyelőre nincs szó.

A Financial Times szerint a hatóság 50 millió fontos büntetéssel szeretné sújtani a Barclayst, mivel véleménye szerint elmulasztotta nyilvánosságra hozni 322 millió dollárnyi díj kifizetését a katari befektetők számára. Összesen 450 millió dollárnyi díjat kaptak a katari befektetők, ami a tőlük bevont tőke 7 százalékára rúgott.

Rovatok