Index Vakbarát Hírportál

Hatalmasat bukott az OTP alapja

2015. január 16., péntek 16:32

Az OTP a Supra nevű abszolút hozam típusú befektetési alapjánál a teljes eszközérték 98 százalékát tették fel arra ,hogy az euró erősödni fog a svájci frankkal szemben. A OTP Alapkezelőnél ugyanakkor nem izgulnak, ilyen kilengést természetesnek tartanak egy kockázatosabb alapnál . Elmondták, hogy nem véletlenül érdemes legalább 3-5 évig tartani egy ilyen alapot, mert ekkora időtávon már kisimulnak ezek a fajta kilengések.

Nagyot bukhatott az OTP Supra nevű befektetési alapja a svájci frank árfolyamküszöbének elengedésén tegnap. Különböző tőkáttételekkel ugyanis a teljes eszközértékük 98 százalékára vettek fel frank eladási pozíciókat, arra játszottak, hogy az euró erősödni fog, ehhez képest gyengült.

Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy az eszközértékük 98 százalékát elbukták, úgy lehet inkább elképzelni, mintha valaki sok eurót tartott volna, amiből svájci frankot tervez venni, és ezt most drágábban teheti csak meg. A tőkeáttétel miatt pedig tudhatjuk, hogy nem az alap pénzének 98 százalékát tették egy pozícióba, másba is fektettek. Az, hogy pontosan mennyit vesztettek, majd csak hétfőre fogják megmondani a kötelező elszámolási és értékelési szabályok alapján.

A bank annyit közölt, az OTP Supra Alap váratlan napi árfolyamesése jelentős, közel 2 évi teljesítménynek felel meg. A Portfolio pedig a Bamosz adataiból kinézve leírta, hogy ez akkor 15 százalék körüli visszaesést jelenthet.

„Ennek nem örülünk, de nem is sopánkodunk miatta, nem számít különleges eseménynek” - mondta Gáti László az OTP Alapkezelő marketing vezetője. Az alap jellegéből adódóan nehezen elkerülhető, hogy néha visszaessen, ugyanis kockázatos terméknek számít, az OTP Supra Alap életében előfordult már több nehezebb időszak: 2008-ban 13 százalékot, 2009-ben 25 százalékot, majd 2011-ben két hónap alatt ismét 25 százalékot esett vissza az árfolyama, de az alap számottevő kockázata miatt a minimálisan ajánlott 3-5 éves befektetési időtávokon kiemelkedő teljesítményt ért el.

Időszak Évesített hozam
1 év 8,13 %
3 év 15,70 %
5 év 21,09 %
Indulástól 22,97 %

Az OTP Supra Alap évesített hozamai, 2014. december 31., Forrás: OTP

Ez egyébként 2008 óta működő abszolút hozamú származtatott alap, azaz bizonyos korlátokat betartva abba fektetnek, amibe csak akarnak, némileg úgy működik, mint egy amerikai hedge fund. Épp ezért nagyobb kilengések lehetnek benne, ezért is van a 3-5 éves minimálisan ajánlott befektetési időtáv.

„Inkább az elmúlt időszakban volt túl kis volatilitás a Supránál, pedig az alap természetes működéséből nem feltétlenül ez következett volna.” – mondta Gáti.

A Supra alappal egyébként elégedettek, ahogy a kezelőjével, a tavaly az év portfoliómenedzserének választott, 15 éves szakmai múlttal bíró Szalma Csabával is. „Nem idegeskedtek nagyon portfoliómenedzsereink, szokva vagyunk ehhez, nehéz is lenne számon kérni azt, ami az egész világot meglepetésként érte. Ráadásul hét elején még külön bejelentették Svájcban, hogy tartják magukat az árfolyamküszöbhöz, hogy aztán pár nappal később pont az ellenkezőjét csinálják. Aszerint értékeljük őket, hogy hosszú távon több jó döntést hoznak-e mint rosszat.”

Az alapkezelőnek is érdeke, hogy visszatermeljék a most elvesztett pénzt, mivel az eszközértékre vetített évi kétszázalékos kezelési díjon felül a sikerdíjból jöhet még pénzük. Ezt úgy számolják, hogy amennyivel megverik az alappal a kockázatmentes hozamot évente, abból egy hányadot kap a cég is. Ugyanakkor arra sem érdemes gondolni, hogy most kell bevásárolni, hiszen olcsó, hiszen ugyanúgy kizárólag az alapkezelő ügyességébe fektetünk ilyenkor, ebben semmi változást nem hoztak a mostani események.

Rovatok