Index Vakbarát Hírportál

Gyengülhet a svájci frank

2015. január 19., hétfő 12:57

Megszólalt a svájci pénzügyminiszter a frank árfolyamával kapcsolatban: Eveline Widmer-Schlumpf szerint 1,1-es szintnél stablizálódhat az euró-frank árfolyam, ami a jelenleginél nagyjából 10 százalékkal gyengébb és 10 százalékkal erősebb, mint ahol a jegybank korábban nem engedte tovább erősödni a svájci pénzt – írja a Portfolio.

Az árfolyam azért dőlt össze múlt csütörtökön, mert a svájci jegybank minden előzetes bejelentés nélkül eltörölte azt az 1,20-as árfolyamküszöböt az euróval szemben, amit a válság után vezettek be. Erről bővebben itt írtunk.

A pénzügyminiszter elmondta, szerinte a sváci gazdaság alkalmazkodni tud majd a döntéshez, és már az exportőrök is ki fogják bírni ilyen erősségű frankkal.

A svájci cégek sokkal jobb helyzetben vannak, mint mikor 2011-ben bevezették az árfolyamküszöböt

– mondta.

Az árfolyam egyébként nem változott a pénzügyminiszter bejelentésére, ami nem is annyira meglepő, hiszen az árfolyamra kizárólag a piacnak van hatása, esetleges különleges intervencióra pedig csak a független svájci jegybanknak van jogköre.

A svájci cégek ugyanakkor egyelőre nem tűnnek túl elégedettnek, hiszen töb vállalat is jelezte, hogy a jegybank lépése miatt csökkenni fog a nyeresége. Különösen a luxuscikkek gyártóinak, a turisztikai vállalatoknak és az ipari cégeknek fáj az erős frank.

Rovatok