Index Vakbarát Hírportál

Személyi kölcsön? Van miből válogatni

2015. március 10., kedd 07:21 | aznap frissítve

Egyre népszerűbbek a személyi kölcsönök, tavaly 31 százalékkal többet vettek fel belőlük, mint 2013-ban. Ez nem akkora csoda, hiszen egyre olcsóbban kínálják ezt a relatív drága hitelt a bankok, átlagosan 22,7 százalékos kamattal. Ugyanakkor a Cofidis Hitel Monitor felméréséből az derül ki, hogy az emberek kevesebb, mint fele venné a fáradságot, hogy legalább online összehasonlítsa a hitelajánlatokat. Pedig érdemes megnézni,

mert több olyan ajánlattal is találkozhatunk, ahol 20 százalék alatti kamattal vehetünk fel személyi kölcsönt

vagy akár 10 százalékos kamattal kiválthatjuk a régi kölcsönünket. A legtöbb banknál húzótermék a személyi kölcsön, így folyamatosan egymás alá kínálnak, van ahol tabletet adnak a kölcsön mellé, máshol a teljes futamidőre fix a kamat, míg találunk olyan konstrukciót is, ahol nincsenek kezdeti költségek, vagy nem kell a bankhoz utalnunk a jövedelmünket. A Bankráció.hu megnézte, hogy 1 milliós hitelösszegre 5 éves futamidővel melyek a legjobb ajánlatok átlagos jövedelmű ügyfeleknek.

Cofidis fapados kölcsön

A BankRáció.hu személyi kölcsön kalkulátorában  az egyik legolcsóbb személyi ajánlat a Cofidis Fapados kölcsöne. Ez a hitel a tudatosabb és online jártasabb ügyfeleknek lett kitalálva, akiknek legalább havi 140 ezer forintos jövedelmet tudnak igazolni, van bankszámlájuk és email címük is és a törlesztőt átutalással vagy csoportos beszedéssel fizetik, mert a Cofidis szabályosan bünteti azokat, akik csekken próbálnának meg fizetni (alkalmanként 1000 forinttal). Csodálkozhatnánk, hogy minek ehhez email cím vagy ez miért feltétel – ennek az az oka, hogy ez bizonyára egy viszonylag komoly szűrőfeltétel, amiből az ügyfél „minőségére” lehet következtetni. Cserébe 14,99 százalékos kamatot kapunk, minden kezdeti költséget elengednek és online hitelbírálattal pár perc alatt megtudhatjuk, hogy hitelképesek vagyunk-e. Illetve sokaknak azért lehet ez az ajánlat szimpatikus, mert a Cofidisnél nem lehet bankszámlát vezetni, így nem is várják el, hogy azt is nyissunk vagy hozzájuk utaljuk a jövedelmünket.

A Cofidis a jelenlegi akció keretében a Megújuló Hitelénél az első 500 igénylőnek (aki meg is kapja a kölcsönt április végéig) 10 ezer forintot utal át.

Raiffeisen MindigFix

A Raiffeisen MindigFix Személyi Kölcsöne 18,95 százalékos kamatot kínál A1-es minősítésnél. Ahogy a neve is mondja, a teljes futamidőre - ami akár 7 év is lehet - rögzítve van a kamata és így a törlesztőrészlet sem fog változni. A kezdeti költség 10 ezer forint, amit nem kell előre megfizetni, a hitelösszegből vonják le. A Raiffeisen is az online ügyfeleket részesíti előnyben, mert az internetes regisztrációt követően 2 százalék kamatkedvezmény érhető el. A bank mostani akciójában az első havi törlesztés után még egy nagyjából 30 ezer forintos Lenovo A7-40 tabletet is ad ajándékba. Itt is, mint egyébként bármelyik hitelnél, bankszámlamúltat kell igazolnunk, és nem várják el tőlünk, hogy a bankhoz utaljuk a fizetésünket. Ezt egyébként nem szereti a legtöbb igénylő, csak ha jelentősebb kedvezményt kap ezért.

A Raiffeisen Csúcs Személyi kölcsönével akár 13,99 százalékos kamaton is pénzhez juthatunk. Itt már legalább 280 ezres jövedelemmel kell rendelkeznünk, és a bankhoz kell utalni a fizetésünket, illetve havi 4 tranzakciót is el kell végeznünk a bankszámlán. Akiknek már egyébként is a banknál van számlájuk és megugorják a feltételeket, azok nemigen találnak más banknál kedvezőbb kölcsönt.

FHB Prémium

Az FHB Prémium Személyi Kölcsöne is 13,99 százalékos kamattal igényelhető, kezdeti költségeket sem kell most megfizetni, ráadásul a teljes futamidőre fix a kamat. Itt már elég a havi 240 ezer forintos jövedelem igazolása, igaz, a bank a teljes keresetünk utalását várja el a nála vezetett bankszámlára. Ekkora utalásnál egyébként az FHB-nál is és a Raiffeisennél is megkaphatjuk a legkedvezőbb bankszámlákat, amik sokkal kedvezőbbek, mint egyébként a például 150 ezer forint jóváírással igényelhető számlacsomagok.

Ha nem keresünk ennyit, akkor az FHB Sztenderd Személyi kölcsönét is igényelhetjük, ennek 18,49 százalék a kamata és itt sincs most kezdeti költség és fix a kamat a teljes futamidőre. Itt már havi 110 ezer forint jövedelem utalása elég az FHB-s bankszámlánkra, ráadásul az új akciójuk keretében ha pontosan fizetjük a törlesztőrészleteket, akkor egyhavi törlesztőrészletet visszatérítenek a bankszámlánkra.

CIB Előrelépő

A CIB is beszállt a versenybe az Előrelépő Személyi Kölcsönével és 17,99 százalékos kamatával. A kölcsön kamata évente változhat és minden kezdeti költséget elengednek, ez egyébként a CIB egyéb hiteleinek is az egyik legnagyobb előnye. Más bankokkal szemben a CIB ajánlatai nagyon könnyen átláthatóak, mert nem kérnek jövedelemutalási vagy egyéb feltételeket és nem cifrázzák agyon a konstrukcióikat azzal, hogy különböző ügyfélminősítésekhez eltérő kamatot kínálnak vagy bizonyos hitelösszeget csak meghatározott futamidőre lehet felvenni. Egyedül annyit kötnek ki, hogy a havi igazolható nettó jövedelem maximum tízszerese vehető fel, ami általánosnak tekinthető más bankoknál is.

Sberbank

A Sberbanknak több olyan személyi kölcsöne is van, ahol 20 százalék alatti a kamat, az egyik legjobb ajánlatuknál 15,11 százalékos a kamat, ezt viszont csak csoportos munkabérszámlával rendelkező ügyfelek igényelhetik. A Fair személyi kölcsönüknél 16,99 százalékos kamatot kaphatunk ha a jövedelmünket a bankhoz utaljuk, az összes kezdeti költséget is elengedik és a kamat csak évente változhat. Itt nem az online igénylőket, hanem a jól fizető ügyfeleket ajándékozzák meg (példánk esetén kb. 70 ezer forinttal), mert a folyósított kölcsönösszeg 10 szézalékának 1/7 részét minden olyan évben visszatérít a bank, amelyik évben a törlesztőrészleteket késedelem nélkül törlesztették. Ha több mint 750 ezer forintot igénylünk, akkor legalább havi 120 ezer nettó jövedelmet igazolnunk kell.

A Sberbank Fair Adósságcsökkentő hitelét már csak legalább 1 éve meglévő személyi kölcsön kiváltására igényelhető, viszont rekord alacsony, 9,99 (!) százalékos kamattal. „Külföldön nagyon sokan kiváltják a hitelüket, ha találnak kedvezőbb ajánlatot és ezen a másodlagos piacon is nagy verseny van az ügyfelekért, itthon ez még gyerekcipőben jár, pedig sokan akár százezreket spórolhatnának ezzel.” tudtuk meg Gergely Pétertől, a BankRáció.hu hitelszakértőjétől.

Citibank

A Citibank mindig is erős volt személyi kölcsönökben, a Személyi Hitelüket A2-es minősítéssel már 17,99 százalékos kamattal megkaphatjuk. A törlesztőrészlet a teljes futamidő alatt fix, viszont kezdeti költségként az 1 milliós hitelösszegből egyből levonnak 25 ezer forintot. Egyedüli adósként legalább 125 ezer forintos nettó fizetés igazolását kéri a bank. Ha elég jó adósok vagyunk és az A1-es minősítést is megkapjuk, akkor a kamat 1 százalékkal alacsonyabb, ezt viszont előre lehetetlen pontosan megmondani, hogy melyik kategóriába rak minket a bank.

Rovatok