Index Vakbarát Hírportál

Soha ennyit nem fizetett még a Beva

2015. március 12., csütörtök 08:59

A Befektető-védelmi Alapnak (Beva) a Buda-Cash, a Hungária Értékpapír Zrt. és a Quaestor összeomlása nyomán rekordösszeget kell várhatóan kifizetnie károsultaknak, írja a Világgazdaság. Ez egyébként nem túl jó hír az egyébként is megtorlástól tartó, becsületesen működő piaci szereplőknek sem, mivel nekik kell majd visszapótolniuk az alapot.

Az eddigi legnagyobb kártalanítási összeg az 1999-ben leállt London Bróker Rt.-hez kapcsolódik, a cég bedőlése nyomán 2,243 milliárd forintot fizetett ki az alap a mintegy nyolc ezer akkori károsultaknak. Ezután viszont már csak százmilliós nagyságrendű ügyekben kártalanított eddig az alap, még az ezredforduló előtt bedőlt CB Bróker ügyfeleit 537,5, a szintén ekkor tönkrement Globex Brókeréit pedig 274,5 millió forinttal fizették ki.

Most még nem tudni, hogy pontosan hány károsult van, és ezek közül hányan tartoznak a Beva védelme alá, maximum ügyfelenként hatmillióig. Ha például valaki csak kockázatos kötvényeket vett mondjuk a Quaestortól, tájékoztatták róla, hogy ez egy kockázatos dolog, aztán pedig elfogyott a pénz, és semmit nem ér a kötvénye, akkor az úgyfél így járt, nem fizet neki a Beva, ha minden más is törvényesen zajlott. 

A DRB-bankcsoportból hiányzó, nagyjából 60 milliárd forint pedig, ha a betéteket is érinti, ott az OBA nevű alap jár el, itt elolvashatja részletesen a lehetőségeket

Ha a Beva kártalanítási kötelezettsége meghaladja a hozzávetőleg 12 milliárdos vagyonát, akkor a tagjainak rendkívüli befizetést rendelhet el: ebben az évben ilyen módon még további 1,22 milliárd forint beszedésére lenne mód. Ha a pótbefizetés sem elég, a Beva kereskedelmi banki hitelt is felvehet, amelyet állami készfizető kezesség biztosít. Fontos ugyanakkor, hogy az esetlegesen felvett hitelt a Beván keresztül a tagintézményeknek kell visszafizetniük, az állam nem járul hozzá az alap vagyonához.

Az is külön probléma lehet még mindezeken felül a lap szerint, ha Quaestor utazási irodája is bedől.  

Rovatok