Index Vakbarát Hírportál

MNB: Fizessen 30 millió forintig a Beva

2015. április 7., kedd 13:33

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) törvénymódosítást kezdeményez, hogy a Befektető-védelmi Alap (Beva) a mostani 20 ezer euró, vagyis nagyjából 6 millió forint helyett

100 ezer euró, vagyis közel 30 millió forint értékhatárig nyújtson biztosítást a befektetőknek. 

A tervezett módosítás az MNB szerint lehetővé teszi azt is, hogy a befektetők az Országos Betétbiztosítási Alapnál (OBA) megszokott gyorsasággal jussanak hozzá a kártalanításukhoz. Ez persze azt is jelentené, hogy a befektetési szolgáltatóknak sokkal többet kellene befizetniük az alapba, főleg, hogy ha már a Quaestor károsultjait is 30 millió forintig kellene a Beva pénzéből kártalanítani. 

Az MNB közleményében azt írja, hogy a 20 ezer eurós garancia európai elvárás, semmi nem zárja ki viszont, hogy ennél nagyobb és átfogóbb biztosítást nyújtson a befektetőknek az egyes tagállamok szabályozása. 

A jegybank egyben azt is kezdeményezi, hogy vonják össze a Bevát és az Országos Betétbiztosítási Alapot.

Az OBA befizetői a bankok, és ez az alap is 30 millióig biztosít, bár a bankbetét és a tőkepiaci befektetés, bár mindkettőben pénzről van szó, eléggé más dolog. 

A javaslattal kapcsolatban megkerestük a Bevát és a befektetési szolgáltatókat is. A Beva sajtóosztályán úgy tűnt, tőlünk hallanak először erről a javaslatról, és azt mondták, a kérdéseinkre várhatóan a jövő hét közepén tudnak majd válaszolni.

Rovatok