Index Vakbarát Hírportál

Aki nem jelzett a Buda-Cashnek, hoppon maradhat

2015. április 24., péntek 15:09 | aznap frissítve

Hetekig is eltarthat a Buda-Cash Brókerház felszámolási eljárásában benyújtott több ezer hitelezői igény feldolgozása - közölte a felszámoló a brókercég honlapján pénteken. 

A tájékoztatás szerint már elkezdték feldolgozni az igényeket, azok benyújtóit pedig e-mailben tájékoztatják majd arról, hogy áll a kérelmül feldolgozása. A felszámoló azt is írja, hogy letelt a törvény által a hitelezői igények benyújtására nyitva álló határidő. Ugyan azokat az igényeket is nyilvántartásba veszik, amik ezután érkeznek majd be, de külön kezelik őket azoktól, amik időben beérkeztek.

A Buda-Cash honlapja szerint

az utólagos hitelezői igényeket 2015 szeptember 1-ig lehet beadni,

de akik az első határidőt elmulasztották, hátrébb kerülnek a „kielégítési sorban”. Ha valakinek azokkal az egyenlegközlőkkel vannak kifogásai, amit már megkapott a felszámolótól, az május 15-ig nyújthatja be ezeket. 

Korábban közölt adatok szerint a Buda-Cash-nek mintegy 16 ezer ügyfele volt. A február 24-i leltár szerint mintegy 96 milliárd forint hiányzik a brókerháznál: piaci értéken körülbelül 88 milliárd forintnyi értékpapír és 8 milliárd forintnyi pénz. Matolcsy György jegybankelnöknek egy képviselő kérdésére azt válaszolta, hogy a hiányból nagyjából 62 milliárd forint a DRB bankcsoportot érinti. A DRB bankcsoport tagjaival tételesen egyeztették a vizsgálat során a velük - mint ügyfelekkel - szemben fennálló követelésállományt. A többi ügyfél esetében még folyik a nyilvántartások egyeztetése.

A Befektető-védelmi Alap (Beva) az után tud majd nekiállni a kártalanításnak, hogy kiderült, mennyi is a tényleges ügyfélvagyon a Buda-Cashnél. A Beva a meglévő és kiadható ügyfélvagyonon felüli követelésre fizet kártalanítást, a Buda-Cash esetében 6 millió 105 ezer 400 forintig.

Rovatok