Index Vakbarát Hírportál

Ha ide teszi a pénzét, tuti nem nyúlják le

2015. június 8., hétfő 13:53

A DRB bankcsoport csődje, a Quaestor botrány és Karcagi Marcsika is megtépázta a magyar családok bizalmát a pénzügyi szolgáltatókban. Ha viszont ezekbe a megtakarításokba tesszük a pénzünket, akkor nyugodtan hajthatjuk álomra esténként a fejünket, nem kell attól félnünk, hogy elúszik a megspórolt pénzünk. De mik ezek a megtakarítások? A Pénzcentrum cikkéből kiderül.

Arany

Alapvetően két típus közül választhatunk:

A fizikai aranyat különböző méretű tömbökben vásárolhatjuk meg a forgalmazóktól, akik általában vissza is vásárolják azt tőlünk az adott napi árfolyamon. Természetesen nem feltétlenül kell széfet vásárolnunk, ha fizikai aranyat szeretnénk venni, ugyanis a szolgáltatók általában megőrzik nekünk az aranytömböt, ha ezt igényeljük tőlük.

Aranyszámla nyitásakor ugyanúgy megvan a mögöttes aranyfedezet a szolgáltatónál, aki a saját trezorjában őrzi azt. Így viszont nem kell bajlódni a megvásárolható aranytömb méretével, mivel a befektetett összeg bármekkora lehet feltéve, ha elérjük a szolgáltató által előírt minimálisan befektethető pénzösszeget.

Bankbetét

A DRB bankszövetség bedőlése után sokan joggal gondolkoznak el azon, hogy biztonságban van-e a pénzük, ha betétben tartják. A bankunk kiválasztásánál ugyanis lényeges, hogy figyelembe vegyük azt, hogy stabil háttérrel rendelkező, tőkeerős pénzintézetet válasszunk.

Ezeket a szempontokat azonban még sokan a korábban tapasztalt bedőlések ellenére sem hajlandó figyelembe venni, a magyaroknak még mindig az a legfontosabb, hogy legyen a közelben bankfiók. Ez azért fontos, mert a bankkal kapcsolatos információkat 70 százalékuk még mindig a kirendeltségeken szerzik be az online felületek és a telefonos érdeklődés helyett.

Nem véletlen, hogy még mindig a legnépszerűbb megtakarítási forma a bankbetét, ugyanis biztonságos megtalarítási formáról van szó. Az Országos Betétvédelmi Alap (OBA) 100 ezer euróig (kb. 30 millió forint) biztosítja a bankbetéteket, így például a DRB betéteseit is ennek megfelelően kártalanították a bankok bedőlésekor. Az sem utolsó szempont, hogy kiszámítható megtakarításról van szó, hiszen már a lekötéskor ki tudjuk számítani, hogy mennyi pénzt kapunk a futamidő végén.

Állampapír

Az utóbbi években a betéti kamatok folyamatos esése miatt egyre többen kerestek alternatív, de biztonságos megtakarítási formát. Az állampapírok pontosan ilyen lehetőséget nyújtanak, ugyanis a kibocsátójuk a magyar állam, nem pedig egy ellenőrizhetetlen kft., mint a Quaestor esetében volt.

Az állampapírok ráadásul egészségügyi hozzájárulás (EHO) mentesenvásárolhatóak meg, így ezzel a teherrel sem kell számolni. A Magyar Államkincstártól egyébként vásárolhatunk állampapírokat, így a számlavezetés is ingyenes lehet, és a tranzakciós költségeken is faraghatunk egy kereskedelmi bankhoz képest.

Rovatok