Index Vakbarát Hírportál

Hazugságra állt rá a Barclays

2015. november 19., csütörtök 08:52

Peren kívül még 150 millió dollárt fizet a Barclays, hogy a New York-i bankfelügyelet ne nyomozzon tovább az automatizált „last look” rendszerük után. Ez ugyanis annyit csinált, hogy az ügyfél egyes devizás megbízásai és a végrehajtás közti , másodperc töredéke alatti időben ellenőrizte, hogy a bank számára nyereséges vagy veszteséges lehet-e a tranzakció, írja a Wall Street Journal.

Ahol veszteséges lehetett, oda mesterséges hibát csempészett, és nem hajtották végre a tranzakciót. Ha az ügyfelek érdeklődtek, hogy mi volt a gond, akkor rendkívül sokféle válasszal próbálták lerázni őket, a „karbantartástól” odáig az egyszerű ötletig, hogy inkább semmit sem válaszoltak. A bank néhány némely vezetőbb kollégái kifejezetten utasították a bank devizakereskedőit, hogy nehogy bármit is elmondjanak az ügyfeleknek a „last look" rendszerről.

Nem tudni, hogy miért döntött New York az események jó részét homályban hagyó, peren kívüli megállapodás mellett. 150 millió dolláros  (43,5 milliárd forintos) bírság sok pénz, de a Barclaysnak messze nem eget verő. Annyit még közöltek, hogy a cégnek ki kellett rúgnia a szintén meg nem nevezett devizakereskedési főnökét. Az ügyfeleket szisztematikusan átverő rendszer öt évig biztosan ment, 2009-2014 közt. Elvileg most már nem.

Rovatok