Index Vakbarát Hírportál

Meggondolta magát? Lemondhatja az utat!

2015. december 1., kedd 08:36

Hatvan nappal az utazási irodánál megrendelt utak megkezdése előtt még bánatpénz felszámítása nélkül el lehet állni a szolgáltatás igénybevételétől - írja keddi számban a Magyar Nemzet az Európai Fogyasztói Központra (EFK) hivatkozva.

Mint arra az EKF felhívja a figyelmet, fontos különbséget tenni az utasok között abban a tekintetben, hogy magyar utazási iroda szervezi-e az utukat, vagy saját magukat foglalták a jegyeket és a szállások.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében ugyanis az utazás időpontjától függetlenül az utazást díjmentesen akkor lehet lemondani, ha az úti célt az utazásra nem javasolt országok közé sorolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium, egyéb esetekben utazási csomagokat díjmentesen lemondani csak az utazás megkezdését megelőző 60 napnál korábban lehet. Ezt követően az utazás megkezdését megelőző 35 napnál korábbi elállás esetén legfeljebb a részvételi díj 10 százalékának megfizetését követelheti az utazásszervező bánatpénzként az utastól., írja az MTI.

Közeli indulási időpont esetén javasolt az utazásközvetítővel vagy utazásszervezővel felvenni a kapcsolatot. Az utas által külön-külön elvégzett foglalásokkal megszervezett utazások esetén a jogszabály általános jelleggel nem biztosítja a szerződésektől való díjmentes visszalépés lehetőségét. Mindazonáltal az egyes szolgáltatók - például az autóbérlő cégek, a szállásközvetítő vállalkozások vagy szálláshelyek - szerződési feltételeikben biztosíthatják a szolgáltatás ingyenes vagy egy bizonyos díj megfizetése ellenében történő lemondását.

Rovatok