Index Vakbarát Hírportál

Elég súlyos csalások mennek a briteknél

2016. február 11., csütörtök 08:57

Évente legalább 24 millárd fontot (nagyjából 9600 milliárd forintot) csalhatnak el brit állampolgároktól, írja a Financial Times.  Tavaly szeptembertől előző év szeptemberééig 5 százalékkal nőttek a pénzögyi csalások az országban, ezért a brit bankok összefognak a Bank of Englanddal és a rendőrséggel ennek megelőzésére. 

A bankkártyával, online bankolással kapcsolatos csalások a legdurvábbak, csak ez a kategória 8 százalékkal nőtt, és  így 339 529-at regisztráltak. Még az esetleges csekkes csalások is ide tartoznak egyébként. A második hiteligényléses csalások csoportja hét százalékos emelkedéssel és 269 696 esettel. 

Nagyot, 23 százalékot nőttek a biztosítási csalások is, itt 10 436 esetet tartottak számon az időszak alatt. Ugyanakkor a felderített esetek száma kevesebb, mint a valóságos eseteké, egy állami felmérés szerint csak Angliában és Walesben 3,8 millió embertől csalhatnak ki pénzt évente.

Most egyebek mellett majd jobban próbálják közösen felderíteni a rendszerek sebezhető pontjait, jobb lesz az információcsere a bankok közt, és némi csalásellenest plusz képzést is kapnak majd a banki alkalmazottak.

Rovatok