Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztették a Quaestor alapkezelőjét

2016. június 27., hétfő 10:53 | hét éve frissítve

Hétfőn felfüggesztette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Quaestor Befektetési Alapkezelő Zrt. (Quaestor Alapkezelő) tevékenységi engedélyét - derül ki a jegybank közleményéből.

Az alapkezelésre és portfoliókezelésre vonatkozó engedély visszavonásának oka a közlemény szerint, hogy az alapkezelő tulajdonosa, a felszámolás alatt álló Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. a pénzügyi szférában szakmai elismertségét végérvényesen elvesztette, így nem rendelkezhet jó üzleti hírnévvel, illetve a megbízható, gondos tulajdonosi irányítást sem képes biztosítani.

Mivel a Quaestor által kezel alapok befektetési jegyei a befektetési korábbi ügyfeleinek kártalanítási eljárásában is érintettek, a felfüggesztés alól kivételt képeznek a befektetési jegyek visszaváltásának fedezetét szolgáló eszközértékesítések, illetve visszaváltás lehetőségéhez kapcsolódó kötelezettségek teljesítése.

A Quaestor Alapkezelővel szembeni vizsgálatok során észlelt szabálytalanságok miatt a jegybank 2015. november 4-én felügyeleti biztost rendelt ki a társasághoz. A jegybank mostani vizsgálatot lezáró határozatában – a személyi feltételek fentiekben részletezett hiányán túl – megállapította, hogy a Quaestor Alapkezelő működése során nem biztosítja az összeférhetetlennek tekinthető feladatok és felelősségek jogszabálynak megfelelő kezelését.

A feltárt hiányosságokra tekintettel a jegybank határidő tűzésével felszólította a társaságot, hogy tevékenysége körében az egymással összeférhetetlen feladatokat és felelősségi területeket válassza szét, valamint biztosítsa az összeférhetetlenség feltárására vonatkozó ellenőrzési feladatok jogszerű ellátását.

Rovatok