Index Vakbarát Hírportál

Gyémántbányákért korrumpálta az afrikai vezetőket

2016. szeptember 30., péntek 10:41

Véget érni látszik az ötéves nyomozás az Och-Ziff befektetési alap, és annak vezetője, Daniel Och ellen, írja a Wall Street Journal. Az alap tízmillió dolláros léptékben fizette le magas rangú afrikai kormányzati tisztviselőket, hogy nyersanyag és gyémántbányák bűvészkedhessenek.

A cégnek legalább 90 millió dolláros haszna volt csak azon, hogy Kongóban "kedvező  befektetési lehetőségekhez" jutottak a bányaiparban pár magas rangú tisztviselő lefizetésével, vette észre a Forbes cikkét a Portfolio. A Business Insider idéz is pár kinyomozott esetet, például:

Och mégse megy börtönbe, sőt a cége élén is simán maradhat. Megállapodott az amerikai felügyelettel, hogy fizet a cége 412 millió dollárt (több mint 114 milliárd forintot) büntetésként, nagy részét maga Och, mivel vállalta, hogy vesz 350 millió dollárnyi részvényt a cégétől. Ez neki végül sokkal jobb deal, mint a korábbi hírek szerint, amik alapján 500 milliót kellett volna betennie.

Az érvelése, és már a felügyelet szerint is Och nem tudta pontosan, hogy mi megy. Ochnak ez most "szomorú epizód" és szerinte nem is tükrözi a cég alapvető értékeit, valamint "tanultak ebből a tapasztalatból". Az Och-Ziff volt, amikor az időszak alatt 48 milliárd dollárt kezelt, mostanában viszont már csak 40 milliárd dollár (11 120 milliárd forint)körüli a rájuk bízott vagyon. De még így is ők a világ egyik legnagyobb ilyen alapja. Az 55 éves Och a szavazati jogok 60 százalékával bír a cégben.

Az Och-Ziff onnan is ismerős lehet, hogy egy korábbi vád alapján a válság során kamupletykával próbálták súlyosbítani a Lehman Brothers helyzetét, hogy nagyobbat vigyenek a gyors bedőlésükre játszó pozícióikon.  

Rovatok