Index Vakbarát Hírportál

Matolcsy a Bankszövetség vezetőjének luxuslakását használja

2016. október 6., csütörtök 08:16

Nehezen tűnik összeférhetőnek a felállás, Matolcsy és Patai pedig egy hete erősen lapítanak.

Matolcsy György MNB-elnök Patai Mihály luxuslakását használja, tudta meg a Népszabadság.  A Várban, az Országház utcában lévő legfelsőbb kategóriás lakás használata azért fájó, mert Matolcsyék felügyelik a bankokat, Patai Mihály pedig az ország egyik legnagyobb bankjának, az Unicreditnek a vezetője. Egyben az állammal folyton egyezkedő Bankszövetség vezetője.

Az adott szuper társasházban, az Anjou-házban két lakása is van Patainak, egy 121 és egy 173 négyzetméteres, azt nem tudni, hogy Matolcsy melyeket használhatja ezek közül. Viszont az egy hirdetett társasházbeli lakás árából kiindulva a havi bérleti díj a kisebbik lakásért is egymillió forint körül lehet.

A lap egy hete próbálja minden csatornán keresztül megkérdezni Matolcsyt és Patait is, hogy Matolcsy fizet-e a luxuslakásért, és ha igen, mennyit. A leveleket átveszik, a maileket elolvassák, de nem akarnak válaszolni semmit.

Az ügy nem csak azért érdekes, mert így Matolcsy egy épp felügyelt szereplő vezetőjétől fogad el fű alatt nagy értékű szolgáltatásokat.  Távolabbról nézve Patai Mihály volt a Bankszövetség vezetője az elmúlt években folyamatosan, a devizahitelek forintosításától a bankadón át felügyeleti kérdésekig egy sereg kérdésben ő tárgyalt Matolcsyval. Már akkor is, amikor Matolcsy még NGM-es szabályozó volt.

Matolcsy és Patai nagy barátsága egyébként nem új keletű, korábban Patai azt mondta, hogy régóta rendszeresen találkoznak, barátkoznak. Matolcsy ráadásul 2010 májusáig az Unicredittől legalább havi 400 ezer forintot kapott, ismeretlen típusú tanácsaiért. Matolcsy pedig tavaly már Patait az ország három testőrének egyikeként emlegette egy beszédében.

Rovatok