Index Vakbarát Hírportál

Nem függ a Quaestor felszámolásától a károsultak kifizetése

2016. október 14., péntek 17:00

"A sajtóban megjelent egyes állításokkal szemben tehát a BEVA, illetve a Kárrendezési Alap kártalanítása független a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. és az egyéb Quaestor cégek felszámolásának folyamatától" - írja közleményében a Kárrendezési Alap.  A károsultaknak járó jogos követelések kifizetését törvény szavatolja,

a kártalanítás így semmilyen módon nem kapcsolódik a felszámolónál meglévő vagy esetleg hiányzó Quaestor-vagyonelemekhez.

A közlemény szerint  a Quaestor károsultak kárrendezésének folyamata az utolsó szakaszába lépett, aminek első lépéseként a Befektető-védelmi Alap (BEVA) a hiányzó (fiktív) kötvényre vonatkozó követeléssel rendelkező befektetőket 88,2 milliárd forint kártalanítást fizetett ki.  Ezt kiegészítette a Kárrendezési Alap 36,1 milliárd összegű kifizetése. A kifizetések fedezetét a BEVA kötvénykibocsátással, a Kárrendezési Alap pedig hitelfelvétellel teremtette meg. A 32 ezer Quaestor károsultnak járó 124,3 milliárd forintból 123,8 milliárd forintot a jogosultak már felvettek.

A kárrendezési folyamat gyakorlatilag lezárult azoknál befektetőknél, akik kérelmüket a Kárrendezési törvény által meghatározott jogvesztő határidőn belül, vagyis 2016. február 15-ig nyújtották be.

"A törvény lehetőséget ad arra, hogy a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. „f.a.” szabálytalan eljárása miatt értékpapírszámlán nem nyilvántartott követelések után is sor kerüljön kárrendezésre, ha bírósági határozat a követelés fennállását megállapítja. Ezen kérelmek alapján a kártalanítás és a kárrendezés összege még várhatóan növekedni fog." - áll a közleményben.

Rovatok