Index Vakbarát Hírportál

Bezárják az MNB simlijét szimbolizáló quaestoros bankot

2017. június 22., csütörtök 16:12

Nem sikerült eladni a volt Credigen bankot, azaz mostani, hírhedtebb nevén a Quaestor Bankot, ezért végelszámolják, írja a 24.hu. A bank gyakorlatilag töküres, nincsenek ügyfelei régóta, csak a maradék saját tőkéje, de a legkevésbé sem ezért érdekes.

Az igazán erős dolog az az, ahogy az MNB felügyeleti része 2014 végén, pár hónappal a szinte piramisjátékszerűen működő cég látványos csődje előtt még engedélyezte a Quaestornak, hogy kereskedelmi bankot vegyenek.

A bankvásárlás ugyanis nem tréfadolog, többek közt a betétgyűjtéssel elképesztően sokat csalhat egy szélhámos szereplő, ezért az MNB-nek kötelessége átvilágítania ilyenkor a tranzakcióhoz kötődő összes üzleti modell és terv teljes hitelességét.

Az legnagyobb érdeklődésre ezért az tarthat számot, hogy

az MNB a Quaestornál mindent rendben talált 2014 végén

is, simán engedélyezték nekik a bankvásárlást. Jó eséllyel csak azért nem lehetett még nagyobb baj az egészből, mert a Quaestor közben összeomlott magától, és Tarsoly Csaba feladta magát. Persze kamunak tűnik az egész, az azóta kiszivárgott nyomozati iratok alapján úgy néz ki, hogy az MNB pontosan tudta 2014-ben is, hogy a Quaestor a korábbi kötvényeit se fogja tudni visszafizetni a fennálló üzleti modelljével.

A papíron kétmilliárd forintos banki részvénycsomagot sokszor próbálták eladni a szintén botrányokkal teli állami felszámoló, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) az Equilor segítségével. Ezek szerint végül segítséggel sem sikerül eladni, bezárják.

Rovatok