Index Vakbarát Hírportál

Kijöttek a lakáshitelek elengedésének részletei

2017. november 15., szerda 12:12

Megjelent a Magyar Közlönyben a három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről szóló rendelet. Azt már augusztus vége óta lehetett tudni, hogy milliókkal csökkenhet a harmadik vagy további gyermeket vállaló családok jelzáloghitel-tartozása a kormány döntése alapján, a rendelet alapján viszont újabb részletek derültek ki az intézkedésről.

Az intézkedés lényege, hogy a meglévő lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelekből engednek el 1 millió forintot minden új gyerek születése után. A kedvezményt azok a családok vehetik igénybe, ahol a harmadik vagy a további gyerek 2018. január 1-je után születik, de örökbefogadott gyerek után is jár a kedvezmény, illetve akkor is, ha az anya már legalább a terhesség 12. hetében jár az igénylés idején. 

A költségvetésben  17 milliárdot különítettek el a célra, ami 17 ezer gyereket jelentene. A  program pénzügyi forrásait viszont igény szerint bővíteni tudják.   Az előtörlesztési díjat az igénylő helyett az állam fizeti meg a bankoknak. 

A legfontosabb részletek:

További részletek a Portfolio cikkében.

Rovatok