Index Vakbarát Hírportál

47 milliós bírságot kapott a MagNet Bank

2018. május 28., hétfő 10:39

Az MNB 47 millió forint bírságot szabott ki a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt.-re, mert a felügyeleti vizsgálatakor több területen is hiányosságokat tapasztalt a pénzintézetnél - ezt közölte hétfőn a Magyar Nemzeti Bank.

A banknál problémákat észleltek a hitelkockázat-kezelésében, az adatszolgáltatás, az informatikai védelem és a javadalmazási politika területén, illetve a hitelintézet a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzésére érdekében sem tett eleget.

A hitelkockázat kezelésénél egyebek közt a monitoring folyamatban, a fedezetek meglétével, értékelésével és érvényesíthetőségével kapcsolatban talált kifogásolni valót az MNB. A követelés-eladásoknál például hiányzott a kellő részletezettségű belső szabályozás, és nem állt rendelkezésre megfelelő ügyfélcsoport-képzési és ügyfélminősítési rendszer sem. Az MNB szerint a MagNetnek felül kell vizsgálnia az adatteljesítést támogató informatikai rendszerét is.

Az MNB a MagNet Banknál 2015. december 31-től kezdődően tekintette át a folyamatokat. A bírság összegének meghatározásakor a jegybank figyelembe vette, hogy a hitelkockázat-kezelésnél feltárt jogsértések kockázata magas besorolású volt. Enyhítő körülménynek számított, hogy a hiányosságoknak nem volt hatása az ügyfelekre, más piaci szereplőkre, ráadásul a hitelintézet számos problémát már a vizsgálat során kijavított.

Rovatok