Index Vakbarát Hírportál

Rendőrök szállták meg a Deutsche Bank központját

2018. november 29., csütörtök 12:51

Rendőrök és ügyészek razziáztak a legnagyobb német kereskedelmi bank, a Deutsche Bank frankfurti központjában, mert azt gyanítják, hogy a cég pár dolgozója bűnözők pénzét segített tisztára mosni - írja a BBC. Több másik városban is razziáztak, összesen 170 német rendőr lepte el a bank irodáit szerte Németországban. 

A razzia egy olyan nyomozásnak az eredménye, amely még a 2016-os Panama-iratok kapcsán indult. A Panama-iratok néven ismertté vált kiszivárogtatással a panamai, offshore szolgáltatásokkal foglalkozó Mossack Fonseca ügyvédi iroda több millió dokumentuma került nyilvánosságra, ebből pedig több ismert politikus, sportoló, színész és multicég olyan pénzügyi tranzakciói kerültek napvilágra, amelyet ezek nagyon is igyekeztek eltitkolni. 

A német ügyészség és nyomozók azt akarják kideríteni, hogy segítettek-e a Deutsche Bank dolgozói bűnözői csoportoknak offshore fiókcégeket alapítani és az illegális bevételeiket ezeknek a számláira utalni. Mindezt a gyanú szerint a bank brit Virgin-szigeteken bejegyzett leányvállalatán keresztül tették, amelynek a Financial Times cikke szerint csak 2016-ban 900 ügyfele volt és 311 millió eurós forgalmat bonyolított. A nyomozáshoz iratokat és elektronikus dokumentumokat foglalnak le. A Deutsche részévnyárfolyama a razzia hírére 3 százalékkal esett százalékkal esett a tőzsdén. 

Nem ez lenne az első alkalom, hogy a Deutsche Bankot pénzmosással vádolják. 2017-ben a bankot 630 millió dollárra bírságolták a brit és amerikai hatóságok, mert a német cég neve felmerült egy orosz pénzmosási üggyel kapcsolatban.  Egy másik ügyben pedig kiderült, hogy a német bank segített a dán Dankse Bank észtországi leányvállalatának nagyjából 200 milliárd eurónyi gyanús pénz mozgatásában. 

Rovatok