Index Vakbarát Hírportál

Egyre kevesebb bankfiók van az országban

2019. január 11., péntek 08:48

220 bankfiókkal kevesebb volt az országban január elején, mint 2017 végén, ezzel folytatódik a már négy éve tartó trend - írja a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján. Az országban eszerint jelenleg 2200 bankfiók van, míg 2014-ben még 3085 fiók volt.

Hamarosan pedig még párral kevesebb lesz, hiszen a Szemerey Tamás, Matolcsy György Jegybankelnök unokatestvérének tulajdonában lévő NHB Bank nemrég bejelentette, hogy a bank bezárja vidéki fiókjait, és várhatóan a takarékszövetkezetek integrációja is kisebb fiókok bezárásával jár majd a jövőben. 

Az MNB adataiból az is látszik, hogy a takarékokból végül Mészáros Lőrinchez közeli vezetéssel összehozott nagy Takarék-csoport bekerült a legnagyobb bankok közé, egyike lett ugyanis azoknak a pénzintézeteknek, amelyeknek több mint 100 fiókja van az országban. A Takarék mellet ilyen még az OTP, a K&H és az Erste. A Takarék amúgy ezek közül is az egyik legnagyobb, az MNB adatai szerint több mint 1100 fiókja lett az országban a volt takarékszövetkezetekből. 

Ehhez a négy bankhoz tartozik a fiókok 80 százaléka. 

Ami a területi megoszlást illeti, az összes bankfiók 22,7 százaléka működik Budapesten.

Érdekes, hogy miközben egyre kevesebb a bankfiók, a Világgazdaság cikke szerint a bankoknál nemhogy nem csökken, de még növekszik is az alkalmazottak létszáma: 2018 harmadik negyedévében 39 480 fő dolgozott a szektorban, 400 fővel több, mint egy évvel korábban. 

(Borítókép:  Illyés Tibor / MTI)

Rovatok