Index Vakbarát Hírportál

Egymilliárd eurós bírságot kapott öt bank az Európai Bizottságtól

2019. május 16., csütörtök 14:05

Az Európai Unió öt nagy bankra – a Barclays, a Citigroup, a JP Morgan, a Royal Bank of Scotland, valamint a japán MUFG Bank – szabott ki több mint 1 milliárd eurós (mintegy 320 milliárd forintos) bírságot az unió trösztellenes szabályainak megszegése miatt – közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

A bizottság már 2013 óta nyomozott azzal kapcsolatban, hogy az érintett bankok 11 valuta – euró, brit font, japán jen, svájci frank, amerikai, kanadai, új-zélandi és ausztrál dollár, valamint a dán, a svéd és a norvég korona – árfolyamáról cseréltek érzékeny információkat, és online fórumokon keresztül koordinálták kereskedelmi stratégiáikat. Ezzel gyakorlatilag 

befolyásolni tudták ezeknek a devizáknak a piacát.

Egy hatodik bank, az UBS is részt vett a kartellezésben, de mivel ez a bank mártotta be a többit a hatóságnál és fedte fel a kartell létezését, ezért nem kapott büntetést. 

A devizapiacot befolyásoló spekulációk miatt a Barclays, a Citigroup, a JP Morgan, a Royal Bank of Scotland 811 millió eurós bírságot kapott. Egy másik, szintén a devizapiacot érintő kartellügy miatt a Barclays, a Royal Bank of Scotland és a japán MUFG Bank 258 millió eurós bírságot köteles fizetni.

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos csütörtökön azt nyilatkozta, hogy a bankok és kereskedőik a kartellezéssel aláásták a szektor integritását, mindennek pedig az európai gazdaság és a fogyasztók itták meg a levét. 

Korábban a Barclays, a BNP Paribas, a Citigroup, a JP Morgan, a Royal Bank of Scotland és az UBS bankokat egy szintén devizapiachoz kapcsolódó amerikai ügyben találták bűnösnek, amiért együttesen több mint 2,8 milliárd dollár (mintegy 800 milliárd forint) büntetést szabtak ki rájuk – tették hozzá.

Rovatok