Index Vakbarát Hírportál

Új, devizásokat segítő törvényt fogadott el a parlament

2019. november 20., szerda 08:51

Elfogadta kedden a parlament azt az októberben benyújtott törvénymódosítást, amely újabb 650  korábbi devizahiteles családnak teszi lehetővé, hogy visszavásárolják az ingatlanjukat a Nemzeti Eszközkezelőtől - írja a Magyar Nemzet. A lapnak Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár azt mondta: a módosítás nyomán azok az eszközkezelős ügyfelek is jelezhetik, hogy visszavásárolnák az otthonukat, akik bár megfeleltek a feltételeknek, a korábbi határidőig mégsem válaszoltak az erről szóló megkeresésre.

Ahogy arról korábban írtunk, azok az adósok, elsősorban devizahitelesek, akik a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nek adták el az ingatlanjaikat, hogy visszabéreljék, tavasszal nyilatkozhattak arról, hogy vissza szeretnék-e vásárolni azt. A mintegy 32 500 családból 31 900, 98 százalék jelzett vissza. Az állam által biztosított rendkívül kedvezményes visszavásárlási feltételeknek köszönhetően közülük közel 28 500 család egy összegben vagy részletfizetés útján vásárolná vissza a lakását.

Az érintettek december 15-éig levelet kapnak a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-től, amelyre a kézhezvételt követő harminc naptári napon belül válaszolniuk kell.

Akik viszont erre a megkeresésre sem reagálnak, azoknak június elsejétől háromszorosára emelkedik a bérleti díja 

A döntés megkönnyítéséért a NET telefonon is megkeresi majd az ügyfeleket. Az ajánlatot elfogadók közül a részletfizetést választók március elsejétől az ingatlan tulajdonosává válnak, egyösszegű visszavásárlás esetén pedig szerződést kötnek - közölte Fónagy János. A részletben fizetők ingatlanjára a tulajdonjog bejegyzésétől számított három éven belül semmilyen tartozás miatt nem indulhat végrehajtási eljárás.

A családok, legyenek bármilyen helyzetben, számíthatnak a Fidesz-KDNP-kormányra. A baloldal viszont több mint egymillió családot taszított lakhatási válságba 

- mondta Fónagy a kormánypárti lapnak, finoman szólva leegyszerűsítve a devizahiteles válság történetét és a Fidesz családpolitikáját is. A devizahiteles válság egy kicsit jobban kifejtett és szakmai értékelésére ajánluk Király Júlia közgazdásszal készült interjúnkat.

Rovatok